Lažni invalid Domovinskog rata ozlijedio se u tučnjavi pa donio lažne papire o stradavanju

Lažni invalid Domovinskog rata ozlijedio se u tučnjavi pa donio lažne papire o stradavanju

Screenshot: Google Street View

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv 52-godišnjeg D. M. M. Terete ga za prevaru kojom je došao do statusa HRVI i invalidske mirovine. Šteta u državnoj blagajni veća je od 120 tisuća kuna.

U optužnici se navodi da je 2005. godine podnio zahtjev za priznavanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida Domovinskog rata sa osnova ozljede glave i leđa te PTSP-a lažno prikazujući da je stradao 23. studenog 1991. godine na južnom bojištu u neprijateljskom granatiranju, iako je znao da to nije istina već je ozljede zadobio u tučnjavi.

Sve lažno: Predao ratni životopis, potvrdu o stradavanju i nalaz bolničkog protokola

U zahtjevu za izdavanje potvrde o okolnostima stradavanja priložio je neistiniti sažeti ratni životopis dragovoljca, neistinitu potvrdu o stradavanju pripadnika OS RH i neistiniti prijepis nalaza protokola Hitnog kirurškog prijema KBC-a Split u kojima se navodi da je kao vojnik zadobio ozljede glave i kralježnice na južnom bojištu.

Prevarom od statusa HRVI i invalidske mirovine

Na temelju neistinite dokumentacije liječničko povjerenstvo utvrdilo je postojanje oštećenja organizma od 20 posto, a okrivljeniku je priznat status HRVI sa pravom na osobnu invalidninu od 114 kuna mjesečno. HZMO je donio rješenje kojim se zbog opće nesposobnosti za rad uzrokovane bolešću zadobivenoj u obrani suvereniteta RH okrivljeniku priznaje pravo na invalidsku mirovinu od 2.731 kunu. 

Okrivljeniku je od kolovoza 2007. godine isplaćeno 13.731 kuna s osnove osobne invalidnine te invalidska mirovina u iznosu od 107 tisuća kuna. Tako je okrivljenik na štetu proračuna priskrbio sebi više od 120 tisuća kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara