Le Monde: Hrvatska je zabrinuta

POVEZUJUĆI tri različite reportaže iz Hrvatske koje ispunjavaju gotovo cijelu stranicu u rubrici Europska Unija, pariški Le Monde u svom subotnjem izdanju ističe u samom naslovu kako se Hrvatska pita o osnovanosti svoga ulaska u EU te dodaje da su rezultati referenduma u Francuskoj i Nizozemskoj osnažili hrvatsku zabrinutost.

"Mlada hrvatska republika ne zna više što da misli o Europskoj uniji. U prilog prijema izjašnjavalo se 2004. godine 72 posto stanovništva. Na obje strane govorilo se o brzom ulasku, možda i prije konca desetljeća. No, u ožujku, Bruxelles je odložio početak službenih pregovora sa zemljom kandidatom. Kao razlog je navedeno odbijanje Hrvatske da u potpunosti surađuje u izručenju generala Ante Gotovine, optuženog 2001. od Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine nad Srbima", podsjeća pariški dnevnik te navodi riječi Đure Dečaka kako je "Europska unija učinila od Gotovine nacionalnoga junaka".

Podrška ulasku zemlje u EU pala je ove godine ispod 50 posto, ističe Le Monde i ukazuje kako su na porast nepovjerenja utjecale i proturječne izjave europskih političara, dok se za ideju, "o kojoj se ponekad priča izvan Hrvatske", da se odgodi njezino članstvo i tako organizira zajednički ulazak Hrvatske i drugih zemalja iz regije u Uniju, kaže da predstavlja dodatno poniženje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvati s ponosom ističu da je njihov BDP po glavi stanovnika veći od bugarskog ili rumunjskog, ali i ostalih članica bivše Jugoslavije", napominje pariški list.

Opširna reportaža iz Zagreba ilustrirana je karikaturom Panchoa, jednog od najpoznatijih francuskih karikaturista, na kojoj se ispod spomenika banu Jelačiću vodi slijedeći razgovor: "Draže bi nam bilo ući u Europu prije nego se balkanizira".

Osim reportaže iz Zagreba, Le Monde objavljuje i dvije druge reportaže svoga specijalnog dopisnika Benoit Hopquina - prvu iz Knina s naslovom "Stigme jednoga rata u Krajini" i iz Splita : "Turistička pomama diže cijene na hrvatskoj rivijeri".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara