Le Monde: U Hrvatskoj su se na vlast vratili ultranacionalisti

Le Monde: U Hrvatskoj su se na vlast vratili ultranacionalisti

Foto: Hina, Le Monde

U DANAŠNJEM izdanju poznatog francuskog Le Mondea na četvrtoj stranici objavljen je članak pod naslovom "Hrvatska, povratak ultranacionalista", a u kojem se opisuje nova hrvatska vlast.

"Uz Poljsku i Mađarsku, Europska unija dobila je novu članicu koja se okrenula nacionalizmu", stoji u uvodu članka.

Le Monde piše kako je, nakon izglasavanja nove vlade 22. siječnja, u Hrvatskoj došlo do salve nezadovoljstva, a organiziran je i prosvjed protiv jednog od ministara, ministra kulture Hasanbegovića. U tekstu se napominje kako su dvojica ministara izazvali posebnu pažnju i kritike u javnosti - ministra kulture i ministar branitelja, koji je obećao objavu Registra izdajnika nacije.

Ugledni list podsjeća i kako je HDZ-ova koalicija sastavila vladu s nezavisnom listom MOST-a te da su se dvije strane dogovorile da će mjesto premijera prepustiti nestranačkoj osobi Tihomiru Oreškoviću, Hrvatu iz Kanade koji je većinu svog života proveo izvan Hrvatske.

Karamarko - osoba s najvećim utjecajem u vladi

"Novi ministar kulture je povjesničar poznat po svojim revizionističkim stavovima o ulozi pronacističkih ustaša tijekom Drugog svjetskog rata", stoji u članku u kojem se spominje i famozni registar izdajnika kojeg je predložio sada već bivši ministar Mijo Crnoja.

HDZ je predstavljen kao stranka bliska nacionalizmu, a u članku se opisuje formiranje vlade nakon izbora kao i izbor Tihomira Oreškovića za premijera. Novinar Tomislava Karamarka opisuje kao predsjednika HDZ-a koji baštini politiku Franje Tuđmana ali i kao osobu s najvećim utjecajem u Vladi.

"Ali Tomislav Karamarko, čvrsti zagovaratelj naslijeđa Franje Tuđmana, i pravi vođa nove vlade imenovan na mjesto zamjenika premijera, u Vladu je postavio dvojicu ministara iz redove svoje stranke koji su najviše osporavani", piše Le Monde.

Afere Mije Crnoje

Nakon imenovanja Hasanbegovića na mjesto ministra kulture, podsjeća Le Monde, došlo je do nekoliko prosvjeda protiv njega u organizaciji udruga za ljudska prava. Ali premijer Tihomir Orešković stao je u njegovu obranu.

Le Mode piše i o bivšem ministru branitelja Miji Crnoji te piše kako je njegovo imenovanje izazvalo još više kontroverzi nakon najave o objavi Registra izdajnika. "U znak prostesta, osnovana je stranica Registra izdajnika u koji se upisalo preko 7000 ljudi, a neki su priznali da su gay, ne idu u crkvu te gledaju srpske filmove bez titlova", piše Le Monde.

Le Monde se na kraju osvrće i na otkriće Indexa nakon kojeg je Crnoja podnio ostavku te piše kako je Crnoja optužen i za utaju poreza, nakon čega je došlo do zahtjeva za njegovu smjenu. "Dok živi u stanu u Zagrebu, novinari su otkrili da je prijavio mjesto prebivališta u maloj drvenoj brvnari, na području na kojem se ne plaća prirez", piše Le Monde.

"Hrvatska javnost je otkrila da je Ministar branitelja prijavljen u brvnari dok se neovisni motritelji EU boje okretanju još većem desničarenju", stoji u tekstu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara