Lećevica: Počeli istražni radovi za gradnju Centra za otpad; mještani prosvjeduju

U zaseoku Kladnjicama u lećevičkoj općini, uz prosvjede više desetaka mještana, danas je počela druga faza istražnih radova za gradnju Centra za gospodarenje otpadom na tom području.

Zbog prosvjeda Kladnjičana radnike je čuvalo 30-ak pripadnika specijalne policije. Član Poglavarstva Splitsko-dalmatinske županije Davor Pavić nakon obilaska terena kazao je za Hinu kako se istražni radovi obavljaju isključivo na prostoru u vlasništvu Hrvatskih šuma i da se danas počeo trasirati put na kojem će se obavljati istražni radovi.

"To je najvažniji strateški županijski projekt, sve radimo zakonito i ne kanimo odustati. Županijska je skupština jednoglasno odlučila da se Centar mora graditi i to ćemo učiniti, naravno, ako istražni radovi pokažu da je tlo za to povoljno", kazao je Pavić. Dodao je da će budući Centar služiti za odlaganje otpada koji će se prikupljati od oko 500 tisuća stanovnika u Županiji.

Na prostor na kojem su danas počeli prokopi za istražne radove došao je i šibensko-kninski župan Duje Stančić, koji je kazao da je došao na poziv stanovnika susjednog mjesta Unešića koje pripada Šibensko-kninskoj županiji, a granični s prostorom Splitsko-dalmatinske županije gdje je planirana izgradnja centra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Želim umiriti ljude. Mi ne možemo zabraniti radove na prostoru susjedne županije, no izražavamo nezadovoljstvo što se gradnja planira samo 500 metara od granice naše županije", rekao je Stančić.

Šibenski župan je iznenađen što je početak radova počeo prije posjeta ministrice Marine Matulović-Dropulić tom području, što je, kako je rekao, bilo dogovoreno na susretu splitsko-dalmatinskog župana Krune Peronje, njega i ministrice.

Mještani Kladnjica, koji su danas prosvjedovali, najavili su da će prosvjedovati svaki dan dok traju istražni radovi, a to je sljedeća tri mjeseca. U tom će se razdoblju ispitati tok podzemnih voda kako bi se mogla izraditi studija utjecaja na okoliš koja će pokazati je li to tlo pogodno za gradnju centra za gospodarenje otpadom.

(Hina) xmerc yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara