LED JUŽNOGA POLA MOŽDA ĆE OTKRITI UZROKE KLIMATSKIH PROMJENA

Američki znanstvenici, koji u ledu Antarktike traže naznake promjena klimatskih uvjeta na Zemlji, smatraju da bi analize leda s Južnog pola mogle dati neke odgovore o uzorcima vremenskim promjena na našem planetu.

Paul Mayewski, vodeći znanstvenik skupine istraživača, u telefonskom je razgovoru s postaje Amundsen-Scott na Južnom polu novinarima kazao da se zbog El Nina na zapadu Antarktike nalazi puno više snijega nego što je to uobičajeno.

´Bili smo vrlo iznenađeni količinom snijega´, kazao je Mayewski, dodajući da su se zbog velikih nanosa snijega istraživači nakon prvih 48 sati istraživanja morali vratiti u bazu.

Saonice, od kojih su svake teške 5.000 kilograma, morale su biti zamijenjene s aerodinamičnijim saonicima koje imaju šire skije. To međutim nije riješilo sve probleme istraživača - snijeg je i za nove saonice bio predubok i premekan.

Skupina istraživača konačno je ipak uspjela stići do polarne stanice 2. siječnja, nakon što su proputovali 776 milja preko leda. U tom se ledu, vjeruju stručnjaci, skrivaju ´zamrznuti´ dokazi o uzrocima promjene klimatskih uvjeta na Zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istraživanja Antarktike počela su prije četrdesetak godina izgradnjom polarne stanice pedesetih godina prošlog stoljeća. Skupina međunarodnih istraživača pokušava otkriti zašto u posljednjih 200 godina dolazi do velikih promjena vremena i velikih klimatskih varijacija - uključujući i učinak El Nina.

Ime ´El Nino´ odnosi se na neuobičajene i često katastrofalne vremenske uvjete diljem svijeta.

Skupine za zaštitu okoliša posljednjih godina sve češće upozoravaju na teške posljedice ljudskog djelovanja na našem planetu, uključujući i rupu u zaštitnom ozonskom omotaču iznad Južnog pola i o mogućim strašnim posljedicama globalnog zatopljavanja uzrokovanog zagađenjem okoliša.

Bušeći duboko unutar gornjeg ledenog omotača na Južnom polu, skupina koju predvodi Mayewski uklonila je i spremila stotine metara leda koje će analizirati kada se vrate u svoje laboratorije.

Istraživači očekuju da će u tim ledenim blokovima, starim i do 200 godina, pronaći uzorke promjena u kemijskom sastavu leda i razinama gustoće leda što bi moglo baciti novo svijetlo na klimatske promjene na Zemlji u posljednjih nekoliko desetljeća.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara