Letica: Demekas priprema udar na prava pacijenata u Hrvatskoj

Letica: Demekas priprema udar na prava pacijenata u Hrvatskoj
PREDSJEDNIČKI kandidat Slaven Letica danas je prozvao voditelja izaslanstva misije MMF-a u Hrvatskoj Dimitrija Demekasa da priprema udar na prava pacijenata u Hrvatskoj.

Letica je to rekao reagirajući na Demekasove nedavne tvrdnje, naglašavajući da je Demekas drzak, a na njegovu tvrdnju da je "hrvatsko zdravstvo bolesno", uzvratio mu je sličnom medicinskom dijagnozom za njega osobno.

"Ta izjava Demekasa, koji dolazi iz zemlje s najgorim zdravstvenim sustavom u Europi (Grčka), operacionalizacija je stand-by aranžmana s MMF-om u dijelu koji se odnosi na ugrožavanje prava pacijenata", kazao je Letica.

MMF, po njegovu mišljenju, želi prekinuti stoljeće dugu hrvatsku tradiciju zdravstvenog osiguranja kojim je obuhvaćeno više od 90 posto hrvatskih građana, pri čemu Demekas pokazuje apsolutno nerazumijevanje za teoriju i praksu zdravstvene potrošnje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Letica tvrdi da se smanjivanjem prava pacijenata ne bi uspjelo sanirati ni 30 posto troškova u zdravstvu, jer, tvrdi, čak 70 posto potrošnje otpada na fiksne troškove - plaće zdravstvenih djelatnika, oprema, itd.

Ministra zdravstva Andriju Hebranga prozvao je da, složivši se s "mostruoznim tvrdnjama Demekasa", sudjeluje u "apsolutnom zločinu i najvećem udaru na javno zdravstvo u hrvatskoj povijesti".

Kao gost na konferenciji za novinare govorio je DC-ovac i stručnjak za javno zdravstvo Slobodan Lang, koji je Demekasove tvrdnje nazvao "eksplicitnom agresijom na hrvatsku suverenost".

"Događa se kapitalna promjena sudbine ovoga naroda, šalje se poruka da je za EU poželjan hrvatski teritorij, ali ne i hrvatski ljudi", ocijenio je Lang.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara