Letica: Mesićeva kći doktorirala pred očevim savjetnikom

Letica: Mesićeva kći doktorirala pred očevim savjetnikom

NEDOPUSTIVIM sukobom interesa, HSP-ovac Slaven Letica danas je u Hrvatskom saboru ocijenio obranu doktorata Saše Mesić, kćeri predsjednika države, pred mentorom Esadom Prohićem, Mesićevim savjetnikom.

Zakon o sprječavanju sukoba interesa neće imati smisla sve dok se ne onemoguće takvi slučajevi, rekao je Letica u raspravi o izmjenama tog Zakona, koje naziva antiteorijskim i antiintelektualnim.

Treba, rekao je, imati političke volje uhvatiti se u koštac sa suzbijanjem korupcije i sukoba interesa, a ne dozvoliti da ministar pokrene gradnju autoceste i POS i posao odrade njegove tvrtke.

Damir Kajin (IDS) zauzeo se da se sukobom interesa definiraju slučajevi kada na javnim natječajima poslove za državu dobivaju tvrtke u kojima dužnosnici imaju dionice.

"Ne smijemo to dopustiti jer će se javni život podrediti interesu privatizacijskih oligarha i postati jadni život", dodao je.

SDP-ovac Josip Leko kazao je da zakon više skriva nego omogućava sprječavanje sukoba interesa, jer, kako kaže, ne određuje kakav je to slučaj kada dužnosnik iskoristi svoj utjecaj da bi, na štetu javnog interesa, nekoga doveo u povoljniji položaj.

Protiv je da članovi Povjerenstva koji nisu zastupnici imaju imunitet, te da Povjerenstvo utvrđuje i odgovornost predsjednika države za sukob interesa. Tada bi, kaže, morali mijenjati Ustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dragutin Lesar (HNS/PGS) predlože da se zabrana zadržavanja darova vrednijih od 500 kuna protegne i na dužnosnicima bliske osobe.

Zastupničke je kritike pobralo i samo Povjerenestvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Letica prosuđuje da je "osuđeno na smrt" jer u njemu nema inicijatora i autora zakona - Tončija Tadića, a Jozo Radoš (Libra) tvrdi da je Povjerenstvo, po definiciji, u sukobu interesa.

Povjerenstvo, kaže, ne bi smjelo voditi javnu političku misu, a mora to činiti jer ga javnost pritišće, osim toga njegovi su članovi zastupnici, koji su pod pritiskom svojih klubova.

Ured predsjednika Republike reagirao na izjavu Letice

Ured predsjednika Republike Hrvatske reagirao je na današnju izjavu saborskog zastupnika prof. dr. Slavena Letice, tijekom saborske rasprave o izmjenema Zakona o sukobu interesa uputivši predsjedniku Hrvatskog sabora Vladimiru Šeksu pismo u kojem se navodi da je "na današnjoj sjednici Hrvatskog sabora uvaženi zastupnik prof. dr. Slaven Letica iznio neprovjerenu i netočnu informaciju, što je razlog ovog obraćanja u ime Predsjednika Republike Hrvatske".

Ured predsjednika Republike pri tom citira izvješće Hine u kojem se, uz ostalo navodi kako je "nedopustivim sukobom interesa, HSP-ovac Slaven Letica danas u Hrvatskom saboru ocijenio obranu doktorata Saše Mesić, kćeri predsjednika države, pred mentorom Esadom Prohićem, Mesićevim savjetnikom. Zakon o sprječavanju sukoba interesa neće imati smisla sve dok se ne onemoguće takvi slučajevi, rekao je Letica u raspravi o izmjenama tog Zakona, koje naziva antiteorijskim i antiintelektualnim", rekao je zastupnik Letica

U priopćenju Ureda predsjednika Republike ističe se kako je "predsjednikov savjetnik za znanost i obrazovanje prof. dr. Esad Prohić demantirao tekst objavljen u jednom tjedniku, na kojeg se zastupnik Letica očito poziva".

U demantiju dr. Prohića, kojeg je poslao i spomenutom tjedniku, navodi se kako je "istina da je na 7. redovitoj sjednici vijeća Geološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, održanoj 9. travnja 2004., pod točkom 5. b). 1. za mentora gđe. Saše Mesić izabran prof. dr. sc. Mladen Juračić, redoviti profesor Geološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu".

Ured predsjednika Republike Hrvatske također je zamolio predsjednika Hrvatskog sabora, Vladimira Šeksa, da pismo Ureda predsjednika pročita zastupnicima.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara