Letica uputio prigovor Izbornom povjerenstvu

PREDSJEDNIČKI kandidat Slaven Letica priopćio je večeras da je predsjedniku Izbornog povjerenstva Ivici Crniću poslao prigovor jer je jedna politička stranka koja se natječe u predsjedničkim izborima večeras na Drugom programu HRTa priskrbila ekstra sat vremena za sebe i svog predsjedničkog kandidata.

U prigovoru Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) Letica ne navodi imena stranke ni predsjedničkog kandidata.

Drugi program HRT-a večeras je od 17,30 do 18,30 prenosio svečanost održanu u povodu 100. obljetnice od osnutka HSS-a, na kojoj je čelnik HSS-a Zlatko Tomčić posebno pozdravio aktualnog predsjednika države i jednog od 13 kandidata za novog predsjednika, Stjepana Mesića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U prigovoru radi zaštite prava na jednaku dostupnost medija, Letica ističe da je ekstra sat vremena promidžbe stranke i njezinog predsjedničkog kandidata eklatantno kršenje prava na jednak pristup medijima svih predsjedničkih kandidata i stranaka koje sudjeluju u predizbornoj utrci.

Navodi da je omogućavanje posebnog ili dodatnog pristupa medijima raznim strankama, glasnogovornicima i podupirateljima koji izlažu predizborni program ili reklamiraju svog štićenika suprotno odredbi 13 i 14. članka Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske.

Letica od predsjednika Izbornog povjerenstva traži da to formalno utvrdi i na to skrene pozornost hrvatskoj javnosti.

Vezano uz emitiranje emisije o 100. obljetnici HSS-a, prigovor DIP-u uputio je danas i izborni stožer Jadranke Kosor, no DIP je odbacio prigovor da se do kraja izborne kampanje zabrani emitiranje te emisije, obrazlažući da po zakonu nije ovlašten izricati zabrane emitiranja pojedinih emisija.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara