Liberali u Europskom parlamentu podržat će hrvatski zahtjev za EU

SKUPINA europskih liberala, demokrata i reformista u Europskom parlamentu podržat će zahtjev Hrvatske za članstvom u Europskoj uniji, izjavio je u Zagrebu predsjednik te parlamentarne frakcije Graham Watson.

´Mi ćemo poduprijeti vaš zahtjev za članstvo u EU, a smatram da bi pregovori o punopravnom članstvu trebali otpočeti čim Hrvatska ispuni kriterije iz Kopenhagena´, rekao je Watson na konferenciji ´Proces proširenja EU i perspektive Republike Hrvatske´, koja se održava u Hrvatskom saboru.

Organizatori te konferencije su saborski Odbor za europske integracije, njemačka Zaklada ´Friedrich Naumann´ i Udruga studenata College of Europe-Hrvatska.

EU je za sve kandidate na svom summitu u Kopenhagenu 1993. odredio set političkih i gospodarskih kriterija potrebnih za članstvo.

Watson je rekao da će gospodarski uspjesi koje je Hrvatska postigla u posljednje vrijeme, te konsenzus unutar zemlje oko pristupa EU, pomoći Hrvatskoj da ispuni zahtjeve koji su stavljeni pred nju.

U prvom redu riječ je o suradnji s Haaškim sudom. On je pozdravio odlučnost Vlade da surađuje s Haagom, istaknuvši da se napredak u tom području mjeri samo rezultatima. Watson je posebno upozorio, na slučaj generala Gotovine. ´Ja bih potaknuo hrvatsku Vladu da locira mjesto gdje se nalazi general Gotovina i da ga uhiti´, rekao je Watson, podsjetivši da su Velika Britanija i Nizozemska zamrznule ratifikaciju Sporazma o stabilizaciji i pridruživanju između Hrvatske i EU dok se ti slučajevi ne riješe.

´To su fundamentalne pitanja, koja ne mogu ostati neriješena´, rekao je Watson.

Što se tiče povratka izbjeglica, Watson je pozdravio uspjehe hrvatske Vlade, napominjući, da se vratilo oko sto tisuća hrvatskih građana srpske nacionalnosti. Međutim, dodao je Watson, nije dovoljno samo popraviti kuće, nego treba stvoriti pretpostavke za održivi ostanak tih ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Watson je također pohvalio i novi Ustavni zakon o pravima manjina. ´To je pozitivan korak naprijed i potrebno je samo taj Zakon primjenjivati´, rekao je.

U pogledu medija, Watson je upozorio da se treba izbjeći koncentracija vlasništva nad medijima u samo nekoliko ruku. Isto tako, treba osigurati da politika nema utjecaja na medije.

Predsjednik saborskog Odbora za europske integracije Mate Granić istaknuo je, da su članstvo u EU i NATO-u strateški prioriteti hrvatske vanjske politike. Granić je rekao, da u hrvatskoj javnosti postoje određene sumnje u pogledu regionalne suradnje. ´Treba jasno reći da nikakva regionalna suradnja ne dolazi u obzir, a Hrvatska treba voditi aktivnu regionalnu politiku, koja ne smije biti nametana´, rekao je Granić.

Dodajući, da Hrvatska treba riješiti svoje otvorene probleme sa susjedima na bilateralnoj osnovi.

Voditelj Ureda Zaklade ´Friedrich Naumann´ u Zagrebu Hans-Georg Fleck istaknuo je u svom izlaganju da postoje prilično dobri izgledi da hrvatski zahtjev za članstvo u EU naiđe na dobar prijem.

On je upozorio da je ranije u Hrvatskoj prevladalo mišljenje da je zemljopisna pripadnost europskom kontinentu dovoljna za članstvo u EU, pri čemu se zaboravljalo da je EU prije svega, zajednica vrijednosti.

´Sada je Hrvatska u puno boljoj poziciji, ali pred vama je težak put do članstva u EU´, rekao je Fleck, dodajući, da se ne treba dati zavesti od strane raznih ´kvazi demokrata i politikanata´, koji tvrde da Hrvatska može prosperirati i izvan Europske unije.

Pomoćnica ministra za europske integracije Višnja Samardžija upoznala je sudionike konferencije s koracima koje hrvatska Vlada poduzima na putu prema članstvu u Europskoj uniji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara