Libija optužila Francusku za blokiranje nagodbe o Lockerbieu

LIBIJSKI veleposlanik u Londonu Mohammad AlZouai u četvrtak je potvrdio da će njegova zemlja žrtvama atentata u Lockerbieu isplatiti odštetu u vrijednosti 2,7 milijardi američkih dolara, optužujući pritom Francusku da želi blokirati nagodbu prijeteći da će se usprotiviti ukidanju sankcija protiv Libije.

"(Francuski ministar vanjskih poslova) Dominique de Villepin je u srijedu nazvao svog libijskog kolegu Abdela Rahmana Chalghama prijeteći da će Francuska blokirati ukidanje sankcija ne dobije li i ona odštetu", izjavio je libijski veleposlnik.

"Postigli smo nagodbu s obiteljima žrtava poginulih u padu zrakoplova u Lockerbieu i u skladu s njom novac bi trebao biti isplaćen u petak te isti dan pismo upućeno UN-u, sankcije će biti ukinute u ponedjeljak ili utorak", dodao je Al-Zouai.

Nagodba koja je, prema riječima pravnih zastupnika obitelji potpisana u Londonu, predstavlja još jedan korak u pokušaju Libije da zaključi taj slučaj, u kojem je život izgubilo 270 osoba te koji je znatno pogoršao odnose između te zemlje i Zapada.

Od Libije se sada očekuje da se pismeno obrati UN-u i preuzme odgovornost za bombu koja je eksplodirala u zrakoplovu na letu 103 američke aviokompanije Pan Am iznad škotskog gradića Lockerbiea.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se da bi na priznanje krivnje, koje već dugo zahtijevaju SAD i Velika Britanija, te isplatu odštete UN trebao reagirati ukidanjem sankcija protiv Libije, i to možda već idućeg tjedna.

Sankcije protiv Libije UN je uveo 1992. godine. Nakon dvije godine one su suspendirane, nakon što je Libija izručila dvojicu osumnjičenih za taj zločin, u kojem je poginulo 259 putnika u zrakoplovu te 11 osoba na zemlji.

Prema ugovoru, Libija bi obiteljima isplatila 10 milijuna dolara po žrtvi. Prvih 4 milijuna dolara po osobi bila bi isplaćena nakon što UN ukine sankcije, a još 4 milijuna dolara nakon što isto učini i SAD. Još 2 milijuna dolara obitelji bi dobile nakon što SAD Libiju skinu s liste pomagača terorizma.

Ukoliko SAD u roku od osam mjeseci ne poduzme ništa, obitelji bi dobile ukupno 5 milijuna dolara po žrtvi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara