Libija se otvara za nenajavljene inspekcije

LIBIJA je obavijestila UN da će otvoriti svoja nuklearna postrojenja nenajavljenim inspekcijama kako bi uvjerila svijet da je odustala od programa proizvodnje nuklearnog oružja, doznaje se u nedjelju od zapadnih diplomatskih izvora u Beču.

Libijski dužnosnici ponudili su potpisivanje dodatnog protokola Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja u subotu tijekom sastanka s čelnikom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohammedom El Baradeijem.

Taj je sastanak održan dan nakon što je Libija objavila kako je, nakon pregovora sa Sjedinjenim Državama i Britanijom, odlučila odustati od proizvodnje oružja za masovno uništavanje.

Libija je odavno potpisnica Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, ali je priznala da je pokušavala izgraditi nuklearnu bombu, što joj je prema tom sporazumu zabranjeno.

U četvrtak je Iran potpisao dodatni protokol tom sporazumu, omogućujući nenajavljene inspekcije IAEA-a kako bi uvjerio svijet kako njegov nuklearni program služi isključivo proizvodnji električne energije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara