Libijci pripremaju bombaške napade u Velikoj Britaniji?

Foto: AFP

BRITANSKA obavještajna služba MI5 je upozorila da Libijci pripremaju terorističke napade u Velikoj Britaniji kao osvetu za bombardiranje snaga Moamera Gadafija.

Prijetnja je otkrivena nakon što su obavještajci prisluškivali stotine razgovora između Libijaca u Velikoj Britaniji koji i dalje održavaju "veze s Tripolijem".

Na pomolu novi Lockerbie?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strahuje se od novih maskara kao što je bio bombaški napad i rušenje zrakoplova u Lockerbieu 1988. godine. Taj napad je naredio Gadafi nakon što je SAD sa svojim borbenim avionima 1986. godine napao njegovu palaču. Avioni su poletjeli  iz baze u Velikoj Britaniji, piše Daily Mail.

MI5 je prije pokretanja akcije prošlog petka saveznicima poslao dosje u kojem su upozorava da bi bogati i ugledni libijski biznismen koji živi u Velikoj Britaniji mogao financirati muslimanske ekstremiste kako bi se izveli teroristički napadi. Snimljen je razgovor u kojem je jedan od osumnjičenika kazao da "se moraju boriti, ma gdje bili" te da moraju biti predani borbi. Drugi je govorio o pokretanju akcije protiv "neokolonijalista". 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara