Libijci spremni odbaciti tužbe za AIDS ako Bugarska plati odštetu

Obitelji stotina HIV pozitivne libijske djece objavile su u srijedu da bi se mogle odbaciti tužbe protiv pet bugarskih medicinskih sestara optuženih da su ih zarazile smrtonosnim virusom, ako im Bugarska plati odštetu i osigura liječenje.

Njihovo priopćenje uslijedilo je nakon slične nedjeljne izjave ministra vanjskih poslova Mohameda Abdel-Rahmana Shalgama. Bugarska vlada objavila je da odbija platiti naknadu štete.

Libijski je sud u svibnju osudio pet bugarskih medicinskih sestara i palestinskog liječnika na smrt strijeljanjem zbog izazivanja epidemije HIV-om u bolnici u Bengaziju, kojom je zaraženo 426 djece, od kojih je najmanje 40 umrlo.

Sjedinjene Države i Europska unija oštro su osudile donošenje te presude. Medicinske sestre tvrde da ih je vlada u Tripoliju učinila žrtvenim jarcima za epidemiju, koja je počela prije njihova dolaska u Libiju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga zaražene djece, u zamjenu za odbacivanje tužbe, traži odštetu, prebacivanje djece na liječenje u Europu, ili gradnju nove bolnice u Libiji gdje bi se nastavilo s njihovim liječenjem.

Pravo na odbacivanje tužbe ima samo sud, no diplomati ističu da bi izjava roditelja mogla pripremiti teren za takvu sudsku odluku.

(Hina) xbcav ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara