Libra predala predsjedniku Mesiću peticiju s 30 tisuća potpisa za ukidanje obaveznog služenja vojnog roka

IZASLANSTVO Libre (Stranka liberalnih demokrata) predalo je danas Predsjedniku Republike i Vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga Stjepanu Mesiću peticiju kojom se traži ukidanje obaveznog vojnog roka koju je potpisalo oko 30 tisuća građana.

Tu je inicijativu Libra pokrenula početkom prošle godine.

Nakon uručenja peticije i razgovora s predsjednikom Mesićem, predsjednik libre Jozo Radoš ustvrdio je da je ukidanje obaveznog vojnog roka trend u svijetu i Europi. Dodao je da je Libra u saborsku proceduru uputila dva zakona kojim bi se ukinuo obvezni vojni rok.

Očekujemo da će naša inicijativa pa i informacije koje smo prenijeli Predsjedniku pomoći da Hrvatska brzo donese odluku i odredi dinamiku ukidanja obveznog vojnog roka, rekao je Radoš ocjenivši da ta inicijativa jača obrambenu sposobnost zemlje.

Predsjednikov savjetnik Igor Dekanić rekao je novinarima da je Predsjednik podržao peticiju, ali uz naznaku da problem obaveznog služenja vojnog roka treba biti riješen u redovitoj zakonskoj proceduri, vodeći računa o potrebama obrane zemlje i činjenici da je Hrvatska bila izložena agresiji. To pitanje, smatra Predsjednik, mora se riješiti u redovitoj zakonskoj proceduri, a prethodno je potrebna stručna i odgovorna javna debata, rekao je Dekanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Radoš je ocijenio da će Librini zakoni proći zakonsku proceduru, ali da ne očekuje da će biti i izglasani. No, ubrzat će raspravu o tom pitanju u Vladi i široj javnosti te će nakon toga Vlada pred Sabor izaći sa svojim prijedlogom, rekao je.

Upitan što misli o Librinoj inicijativi danas, Predsjednikov savjetnik za vojna pitanja, umirovljeni general Petar Stipetić naveo je da je to moderan trend u svijetu, ali da Hrvatska mora stvoriti uvjete da bi se ta ideja mogla ostvariti.

Moramo utvrditi što je profesionalna vojska, koliko će nas to koštati, a zatim isplanirati kako ćemo osposobiti građane za izvanredne situaciju koje se mogu nametnuti kao posljedice prirodnih katastrofa, pa do rata, rekao je Stipetić. Treba osigurati i pričuvu i njezinu obuku, a modela izobrazbe i pripreme građana za takve situacije zasad nema.

Na upit o studiji o profesionalizaciji koju izrađuje Ministarstvo obrane, Stipetić je rekao da još nije gotova, ali da učinjenim nije u potpunosti zadovoljan odbivši podrobnije komentirati studiju dok, kako je rekao, još nije gotova.

(Hina) xaš ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara