libra predstavila program "nova škola"

Stranka liberalnih demokrata "Libra" predstavila je na današnjem okruglom stolu u Zagrebu program "Nova škola" čiji je najvažniji prijedlog uvođenje cjelodnevne nastave u škole i reformiranje visokog obrazovanja s ciljem potpunog uključivanja u europske programe.

Cjelodnevni program traži 20 posto veće izdvajanje za školstvo od sadašnjeg i novu organizaciju školstva. Time bi se sve školske aktivnosti djece obavljale u školi od 9-17 sati, a ostali dio dana bi bilo slobodno vrijeme učenika i roditelja, kazao je koordinator za obrazovanje i znanost "Libre" Hrvoje Kraljević.

Okruglom stolu su bili nazočni i predstavnici sindikata i udruga.

Predsjednik Hrvatskog školskog sindikata Preporod Vinko Filipović podržao je Librin program i zatražio bolji materijalni položaj nastavnika "koji će iznijeti reformu školstva."

I Sanja Sarnavka iz Udruge B.A.B.E. također smatra program prihvatljivim, te predlaže upotpunjavanje edukativnim programima za nastavnike te mogućnost njihova usavršavanja, putovanja u inozemstvo i drugih programa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

I predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Dalimir Kuba ocjenjuje program prihvatljivim te smatra da bi se na njemu mogla okupiti školska javnosti. I on smatra da bi trebalo popraviti materijalni položaj učitelja i jednaka prava prošiti na sve škole "tako da i mi u Banovoj Jarugi imamo isto što i u Zagrebu".

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Andrija Puljević izrazio je nevjericu da Libra kani ozbiljno popraviti stanje u školama. Smatra da su članovi Libre - potpredsjenik Vlade Goran Granić i zamjenik ministra prosvjete Ivan Vavra - učinili sve da iznadprosječno obrazovano školstvo prima ispodprosječne plaće u Hrvatskoj.

Kuba je dometnuo da to nije točno jer u školstvu oni koji su visokoobrazovani primaju i iznadprosječne plaće.

Prema programu, "Nova škola" podrazumijeva još i prijelaz s glavarinskog na programsko financiranje, uvođenje vanjskog vrednovanja škola, kvalitetnu izobrazbu i poboljšavanje radnih uvjeta nastavnika i drugo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara