Libra za ukidanje obveznog služenja vojnog roka

STRANKA liberalnih demokrata Libra predstavila je danas svoju inicijativu za ukidanje služenja vojnog roka pod nazivom "Mijenjam vojni za ispitni rok".

U Libri smatraju da je profesionalizacija vojske jedan od bitnih uvjeta približavanja Hrvatske europskim standardima ustrojstva nacionalne obrane, te da je s obzirom na smanjenje proračuna za vojsku nemoguće kvalitetno financirati i profesionalnu i ročnu vojsku.

Budući da je Hrvatska službeni kandidat za članstvo u NATO-u, uključena je u sustav kontrole i smanjivanja naoružanja. Prihvaćanje zakonske regulacije ove inicijative ne bi umanjilo vojno obrambenu moć, već bi jamčilo veću spremnost i učinkovitost vojske te bi osiguralo najvišu razinu nacionalne sigurnosti, priopćeno je iz Libre.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaju i da bi profesionalni sustav pomladio sastav oružanih snaga te omogućio lakše uključivanje žena. Uvođenje profesionalnog sastava dovelo bi i do transparentnijeg financiranja vojske, ušteda u državnom proračunu i oslobađanja objekata koji bi se mogli iskoristiti u gospodarske namjene, smatraju u Libri.

Stoga je Libra u saborsku proceduru uputila prijedloge za izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama te Zakona o obrani, čije uključivanje u dnevni red očekuje prije ljetne saborske stanke.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara