Licemjer i najveći zagovornik Brexita Nigel Farage podnio ostavku

Licemjer i najveći zagovornik Brexita Nigel Farage podnio ostavku

Foto: Hina

JEDAN od najvećih zagovornika Brexita, UKIP-ovac Nigel Farage, podnio je ostavku na mjesto predsjednika te stranke, javlja Independent.

> Žestoko zagovarao Brexit: Licemjerni Farage sada želi povlašteni sporazum i super odnos s EU

"Za vrijeme referenduma sam govorio da želim da vratimo svoju zemlju u svoje ruke, a sada ja želim vratiti svoj život u svoje ruke", rekao je Farage te dodao da je odluka Velike Britanije na referendumu ne bi pobijedila bez UKIP-a.

"Nikada nisam bio, i nikada nisam želio biti, karijerni političar. Moj cilj je u politici bio izvesti Britaniju iz Europske unije", kazao je Farage.

"Stoga osjećam da je u redu da sada odstupim s mjesta čelnika UKIP-a", rekao je Farage dodavši da će nastaviti podupirati svoju stranku i pomagati pokretima za neovisnost u ostalim zemljama Europske unije.

Jedan od najvećih argumenata za Brexit bio je laž

Podsjetimo, Farage koji je gorljivo zagovarao Brexit, nakon objave rezultata referenduma priznao je da je jedan od najvećih argumenata za izlazak Velike Britanije iz EU bio laž.

On je tijekom kampanje tvrdio da će 350 milijuna britanskih funti koje se svakog tjedna šalju u EU umjesto toga biti uloženo u britanski zdravstveni sustav.

Nakon što je tabor za izlazak Britanije iz Europske unije pobijedio na referendumu, Farage koji je gostovao na GMB-u priznao je kako je kampanja njegovog tabora, o tome da će 350 milijuna britanskih funti koje se svakog tjedna šalju u EU umjesto toga biti uloženo u britanski zdravstveni sustav, laž.

"Možete li jamčiti da će taj novac ići nacionalnom sustavu zdravstva?", upitala je Faragea novinarka.

"Ne mogu. I to je greška, nismo to trebali reći", odgovorio je Farage.

"Ali čekajte - pa to je bila jedna od vaših reklama pred referendum!", kazala mu je novinarka.

"Jest, i to je bila greška", priznao je Farage.

Želi odlične odnose Britanije i EU-a nakon Brexita

Farage je nakon Brexita nastavio s notornim izjavama, rekavši kako EU i Ujedinjeno Kraljevstvo trebaju sklopiti sporazum o slobodnoj trgovini te da će Britanija nakon toga biti najbolji prijatelj Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zastupnici Europskog parlamenta su izlaganje Faragea dočekali glasnim negodovanjem i na sličan način reagirali nekoliko puta tijekom njegovog izlaganja.

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz je tijekom Farageovog izlaganja morao umirivati zastupnike i tražiti da dopuste Farageu da govori.

Farage je također istaknuo kako sada treba zauzeti jaku pregovaračku poziciju u pregovorima o odnosima Britanije sa zemljama EU i rekao da će kao "jastreb" promatrati kako se Bruxelles ponaša u tom procesu.

Farage i dalje tvrdi da novi britanski premijer mora biti netko tko je podupirao odlazak iz Unije, ali je odbio reći podržava li Andreu Leadsom, Michaela Govea ili Liama Foxa. Vodeća kandidatkinja Theresa May podržala je ostanak.

Njegovu antieuropsku politiku, često i ksenofobnu, mnogi su birači smatrali i rasističkom

Farage (52) jedan je od suosnivača UKIP-a 1993. Izlazak iz EU-a bila je njegova politička misija, ali se na tom putu šest puta natjecao na općim izborima i nijednom nije uspio ući u britanski parlament. Njegovu antieuropsku politiku, često i ksenofobnu, mnogi su birači smatrali i rasističkom.

Ali utješio se time što je od 1999. neprestano biran u Europski parlament.

Do Strasbourga, gdje je jednom ondašnjem predsjedniku Europskog vijeća poručio da "bez uvrede, ima karizmu stare krpe", volio je putovati automobilom i putem posjećivati bojišta u Drugom svjetskom ratu.

Rođen 3. travnja u južnom Londonu, Farage je za život počeo zarađivati kao broker na londonskoj burzi. Kad mu je bilo dvadeset jedva je izbjegao amputaciju noge, teško ozlijeđene u prometnoj nesreći.

Par mjeseci poslije dijagnosticiran mu je rak testisa. Pobijedio je bolest, vjenčao s medicinskom sestom s kojom ima dva sina. Kasnije će u drugom braku, s Njemicom Kirsten Mehr, dobiti još dvije kćeri.

Treći je put glavu zamalo izgubio 2010. tijekom kampanje za opće izbore kada je zrakoplov dvosjed u kojem je bio prisilno sletio u polje. Izvukao se s par slomljenih rebara i probijenim plućnim krilom.

Sveprisutan, pomalo mesijanskog stava i drskog smisla za humor, popularnost je stekao u neposrednom kontaktu s biračima. Times ga je 2014. izabrao za "Britanca godine", a on je godinu poslije poveo kampanju za izlazak zemlje za izlazak iz Unije. I uspio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara