Lider oporbe u Zimbabveu na sud došao prekriven masnicama

MORGAN TSVANGIRAI, predsjednik stranke Pokret za demokratsku promjenu, uhićen je u nedjelju nakon što je s velikim brojem stranačkih čelnika pokušao organizirati okupljanje u kojem bi se raspravili o katastrofalnoj situaciji u Zimbabveu. Policija je uhitila njega i još 50-ak ljudi, pod izlikom da okupljanje krši zakon o zabrani političkih skupova donesenu prošli mjesec. Tsvangirai se danas na sudu pojavio prekriven masnicama.

Sastanak na kojem je Tsvangirai uhićen, zajedno s 5 visokopozicioniranih dužnosnika svoje stranke, organizirala je grupacija stranaka koje djeluju pod zajedničkim imenom Kampanja za spas Zimbabvea, a htjeli su se pomoliti za bolje dane u vrijeme u kom Zimbabve pod autokratskom vladavinom predsjednika Roberta Mugabea doživljava pravu gospodarsku katastrofu, s trenutnom inflacijom od 1700% (najvećom na svijetu). Policija je uletjela na okupljanje i napala aktiviste suzavcem i vodenim topovima, a jedan je čovjek poginuo. 

Još jučer su u stranim medijima izašle informacije da su uhićeni ljudi pretučeni i mučeni, a današnje pojavljivanje Tsvangiraija na sudu potvrđuje te tvrdnje. Nakon dva dana u policijskoj postaji, Tsvangiraijeva glava prekrivena je ožiljcima i masnicama. Čini se kao da ima duboku posjekotinu prekrivenu šavovima.

Oko ovog slučaja se izjasnio skoro cijeli svijet, optuživši predsjednika Mugabea, koji je ionako poznat po grubim kršenjima ljudskih prava, za represiju i nasilje i osudivši postupanje prema zatvorenicima.

Ministar informiranja Zimbabvea tvrdi da je policija bila napadnuta od strane prosvjednika i da je reagirala u samoobrani.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara