Liječnici idu u štrajk; ministar pozvao pacijente u bolnice

ŠTRAJK liječnika počet će u ponedjeljak, a kada presuda zagrebačkog Županijskog suda o zabrani štrajka bude izvršna, Hrvatski liječnički sindikat će prekinuti štrajk, izjavio je danas predsjednik HLS-a Ivica Babić.

HLS još nije dobio pismeni otpravak i obrazloženje zašto je štrajk zabranjen, pa ako u presudi stoji da mogućnost žalbe ne odgađa izvršenje, smjesta će prekinuti štrajk, istaknuo je Babić na konferenciji za novinare. U protivnom, štrajk će započeti u ponedjeljak u 8 sati i trajat će sve do pravomoćnosti presude ili ispunjenja sindikalnih zahtjeva, naglasio je Babić.

Sindikat će se žaliti Vrhovnom sudu i iskoristiti sva zakonska sredstva da ospori zabranu štrajka, dodao je.

HLS je pozvao u štrajk svih 8.000 liječnika i stomatologa u državnim bolnicama, a liječnike primarne zdravstvene zaštite, koji neće štrajkati, poziva na solidarnost.

Babić očekuje veliki odaziv liječnika, tako da će u ponedjeljak u bolnicama vjerojatno nastati "velika gužva i puno nejasnoća", za što okrivljuje ministra zdravstva Nevena Ljubičića.

Bit će obrađeni svi pacijenti predviđeni za pregled i svi hitni slučajevi, a liječnici neće vraćati pacijente koji zbog pregleda dođu iz udaljenih mjesta.

Primjenit ćemo tzv. izraelski model, odnosno sve ono što mora biti zbrinuto, bit će zbrinuto, kazao je Babić obećavši da će štrajkaši biti susretljivi i prema ostalim pacijentima.

No, zabuna bi mogla nastati zato što je Ljubičić odluku arbitraže o broju izvršitelja poslova koji se ne smiju prekidati ni u vrijeme štrajka protumačio na svoj način i u mnogim ustanovama na mala vrata uveo radnu obvezu, tvrdi Babić.

Tako su, primjerice, u Virovitici i Rijeci, za izvršitelje poslova određeni svi doktori medicine i stomatologije koji su zaposleni u tamošnjim bolnicama, a po odluci arbitraže, dovoljno bi bilo 20 posto liječnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HLS će pokrenuti sudske postupke protiv svih koji će sprečavati liječnike i onemogućavati im pravo na štrajk, najavio je Babić.

Konzekvence za huškače

Županijski sud je na tužbu Ministarstva zdravstva u petak donio presudu kojom se zabranjuje štrajk, pa Ljubičić vjeruje da će liječnici u ponedjeljak pokazati da poštuju zakone svoje države.

"Vjerujem da će hrvatski liječnici ponovno pokazati svoje domoljublje, kao i 90-tih godina, te da će poštovati zakon", rekao je Ljubičić na konferenciji za novinare.

Onima pak koji će u ponedjeljak ipak štrajkati ne prijete izvanredni otkazi, naglasio je Ljubičić, već će se "tražiti da konzekvence podnesu oni koji su ih huškali", a to su HLS i njegov predsjednik Ivica Babić.

Ministar zdravstva je stoga pacijentima poručio da u ponedjeljak mogu doći u bolnice.

Vlada je uredbom povećala liječničke plaće za 10 posto, što će liječnicima donijeti između 500 i 850 kuna neto na svakoj plaći, a na godišnjoj razini to ukupno iznosi 170 milijuna kuna.

Time je utrošeno 70 posto sredstava od 250 milijuna kuna koliko je potrebno da bi se ispoštovao aneks Granskom kolektivnom ugovoru za zdravstvo, a o ostalom treba nastaviti socijalni dijalog, istaknuo je Ljubičić dodavši da je zatražio zabranu štrajka upravo kako bi privolio Babića na pregovore.

Ministar zdravstva je optimističan u vezi (ne)odaziva na štrajk jer je ad hoc anketa koju je Ministarstvo provelo ovoga tjedna među 237 liječnika pokazala da je 29 posto za štrajk, 15 posto neće štrajkati, a 56 posto je neodlučno.

To pokazuje da preko 70 posto liječnika nije sigurno je li štrajk dobro rješenje, a to otvara prostor da se otvorena pitanja rješavaju pregovorima, smatra Ljubičić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara