Liječnici koji neće raditi dobit će otkaz

HRVATSKA Vlada uvela je radnu obvezu za liječnike u štrajku, te zadužila ministra zdravstva da poduzme mjere potrebne za provedbu te odluke.

Odluku o uvođenju radne obveze za zdravstvene djelatnike visoke stručne spreme Vlada je donijela na redovitoj sjednici, pozivajući se na zakone o Vladi i o zdravstvenoj zaštiti.

Odluka o radnoj obvezi ostat će na snazi sve dok ministar zdravstva ne izvijesti Vladu da su ispunjeni uvjeti za redovitu, sveobuhvatnu i kontinuiranu zdravstvenu zaštitu.

Vlada je zaključcima izrazila čvrstu spremnost da nastavi dijalog s predstavnicima liječničkih udruga i vidi što sve treba učiniti u rješavanju problema koji su se u zdravstvu kumulirali u proteklih 10-12 godina.

Premijer Ivica Račan rekao je da u Vladi nisu sretni što su morali donijeti tu odluku.

Vlada cijeni liječnike i njihovu profesiju, no ne može cijeniti i organizatore eskalacije sukoba, bez obzira je li riječ o direktnim ili onima u pozadini koji su naštetili samim liječnicima, vodili ih u sukob ne s Vladom, nego građanima i njihovim potrebama, rekao je.

Izrazio je žaljenje što se Hrvatski liječnički sindikat odlučio na nastavak štrajka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječničke udruge i druge u zdravstvu pozvao je da pridonesu ostvarivanju vladinih zaključaka, najavljujući da je moguće već idući tjedan pokrenuti inicijativu za rješavanje nagomilanih problema.

Ministar zdravstva Andro Vlahušić naveo je da je nakon četiri tjedna nepružanja zdravstvene zaštite u punom obliku, procijenjeno da je ta zaštita građana ugrožena i da je zato Vlada donijela odluku o uvođenju radne obveze.

Iznio je podatak po kojemu su u protekla četiri tjedna štrajka mnoge zdravstvene ustanove obavile i do 30 posto manje usluga, nego je uobičajeno. Imamo i brojne pritužbe obitelji, prijave za ugrožavanje života, naveo je.

Potpredsjednik Vlade Goran Granić istaknuo je da bi Ministarstvo zdravstva trebalo Državnom odvjetništvu dostaviti kompletnu dokumentaciju o zbivanjima u proteklih mjesec dana i u kojoj su mjeri bili ugroženi zdravlje i životi pojedinih građana.

Pravo na štrajk ustavno je pravo, ali je još veće pravo na zdravlje i zdravstvenu zaštitu, smatra Granić.

HLS: Liječnici će poštivati oduku Vlade, ali ustraju na svojim zahtjevima

Hrvatski liječnički sindikat (HLS) i svi liječnici poštivat će kao legalisti odluku Vlade o uvođenju radne obveze ali će ustrajati na svojim zahtjevima, kaže se u priopćenju HLS-a nakon današnje Vladine odluke.

´HLS će zadržati pravo na zaštitu dostojanstva liječničke struke, ustrajati na štrajkaškim zahtjevima te inzistirati na daljnjem nastavku pregovora do prihvatljivog kompromisnog rješenja´, navodi sindikat u priopćenju.

HLS-a ocjenjuje da je ´prijeteća retorika´ premijera Ivice Račana na sastanku u Vladi prošloga tjedna bila usmjerena na ´dobivanje vremena za nedemokratsko slamanje štrajka koji je bio najavljen, pripremljen i proveden u skladu sa zajamčenim ustavnim pravom i zakonom´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara