Liječnici upozoravaju da rat protiv Iraka znači rat protiv civila

MEĐUNARODNI tim liječnika i zdravstvenih stručnjaka zatražio je u četvrtak od Tonya Blaira da razmotri zastrašujuće humanitarne posljedice rata protiv Iraka i stoga spriječi eskalaciju nasilja.

U otvorenom pismu objavljenom u Lancetu i British Medical Journalu, više od 550 osoba, profesora i studenata učilišta London School of Hygiene and Tropical Medicine upozorilo je da će u ratu poginuti stotine tisuća ljudi od kojih će većina biti civili.

´Zdravstveni stručnjaci širom svijeta skrbe o žrtvama rata. Mi prihvaćamo tu odgovornost. Ali naša je dužnost također da se borimo za sprečavanje nasilja i miroljubivo razriješenje sukoba´, piše dr. Carolyn Stephens koja je izabrana za sastavljanje pisma.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Čini se da Blair uopće ne shvaća da svaki put kada govori o ratu protiv Sadama Huseina govori o ratu protiv iračkih civila. Čini se da zaista ne shvaća da će vojnici manje-više masakrirati civile a ne ratovati protiv vojnog vođe´, stoji u pismu.

Pismo, na koje Blair još nije odgovorio, poziva se na podatke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), UN-a i britanske dobrotvorne udruge Medact.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara