liječnički sindikat: aktualna vlast nije imala razumijevanja za liječničke zahtjeve

Hrvatski liječnički sindikat (HLS) apelira na građane da prilikom izlaska na izbore imaju u vidu da aktualna vlast nije imala razumijevanja za liječničke zahtjeve i rješavanje nagomilanih problema u zdravstvu, koji su dosegli kritičnu razinu.

"Ne želimo zagovarati niti jednu političku opciju već izvijestiti građane da s aktualnom vlasti nismo u protekle četiri godine uspjeli ništa dogovoriti", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik HLS-a Ivica Babić, naglasivši kako govori u ime svih hrvatskih liječnika.

Babić je ustvrdio da je mandat dosadašnje Vlade obilježilo neracionalno gospodarenje zdravstvom, netransparentnost tijeka zdravstvenog novca, ignoriranje struke i strukovnih udruga, nedopustivo niska cijena zdravstvenih usluga te sramotno niska cijena rada visoke stručne spreme. Podsjetio je da satnica liječnika iznosi 25 kuna, a liječnika specijaliste 35 kuna.

Predsjednik HLS-a smatra kako je za takvo stanje u zdravstvu ponajviše odgovoran ministar zdravstva Andro Vlahušić. Stoga smatra "sramotnim" izjave političara koji tijekom izborne kampanje zagovaraju nastavak dosadašnje politike i hvale zdravstvo kao sustav koji izvanredno funkcionira.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetivši da su liječnici još pod radnom obvezom, Babić je rekao kako će nakon izbora taj spor pokušati riješiti s novom vlašću, bez obzira tko pobijedio na izborima, ali će sindikalni zahtjevi i dalje ostati nepromijenjeni.

Polovicom siječnja HLS je organizirao jednomjesečni štrajk liječnika, tražeći povećanje plaća za više od 40 posto i zaključivanje strukovnog kolektivnog ugovora, koji je Vlada prekinula uvođenjem radne obveze za liječnike.

Ako ne naiđe na razumijevanje nove Vlade, sindikat će nakon izbora provesti referendum među članstvom, koje će odlučiti što i kako dalje, najavio je Babić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara