Liječnički sindikat i dalje štrajka

NAKON četiri dana neuspješnih pregovora između Ministarstva zdravstva i Hrvatskog liječničkog sindikata, štrajk liječnika se nastavlja i dvanaesti dan, a nastavak pregovora je najavljen za ponedjeljak.

Ministar zdravstva Andro Vlahušić izjavio je da Sindikat inzistiranjem na 45-postotnom povećanju plaća i neprihvaćanjem kompromisa ucjenjuje pacijente i Vladu.

Sindikat ne prihvaća 10-postotno povećanje plaća, te plaćanje posebnih uvjeta rada, čime bi plaće pojedinih liječnika porasle i 20 posto, rekao je Vlahušić.

Za Vladu je neprihvatljivo i inzistiranje Sindikata na svom tekstu sporazuma, koji ima sve elemente strukovnog kolektivnog ugovora. Takav kolektivni ugovor, rekao je Vlahušić, nije moguć jer nije donesen ni za jednu drugu djelatnost, nego Vlada nudi što skorije donošenje granskog kolektivnog ugovora s posebnim aneksom o pravima liječnika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Sindikata Ivica Babić rekao je kako će HLS ustrajati na svojim zahtjevima, a da će u nastavku pregovora zatražiti jamstva Vlade, jer su nezadovoljni načinom na koji u pregovorima postupa ministar zdravstva.

Babić tvrdi da Ministarstvo zdravstva nudi samo načelna rješenja, a da tekst sporazuma koji Sindikat predlaže sadrži konkretna rješenja nastalog spora. Sindikat je predložio povećanje plaća liječnicima za 2000 kuna neto, reguliranje dežurstava, vrednovanje posebnih uvjeta rada, dužinu godišnjih odmora itd.

Štrajk liječnika je počeo 15. siječnja, a prošlog ponedjeljka liječnici su u bolnicama obustavili tzv. hladni pogon, odnosno prijem pacijenata i operacije koje nisu hitne, te rad bolničkih poliklinika, pa bolnice rade u smanjenom opsegu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara