Lijekovi protiv artritisa dobri i za srčane bolesti

LIJEKOVI protiv upala koji se koriste u liječenju artritisa mogu smanjiti i opasnost od srčanih bolesti jer čuvaju elastičnost arterija, objavili su švicarski znanstvenici.

Njihovo otkriće sugerira, kao i brojna dosadašnja, da upala ima veliku ulogu u srčanim bolestima kao i dijete za smanjivanje razine masnoće u krvi.

Još se raspravlja o tome što bi moglo uzrokovati upale bilo kakve vrste kao i o tome kako se tijelo bori s previše masnoća u krvi. Međutim, lijekovi koji se koriste protiv upala čini se pomažu u srčanim bolestima.

Frank Ruschitzka, kardiolog u sveučilišnoj bolnici u Zuerichu, testirao je 14 pacijenta dajući ima njihove standardne lijekove za smanjenje masnoća u krvi, aspirin i druge lijekove. Za dva tjedna polovica ih je dobila Celebrex uz sve te lijekove, a polovica placebo. Zatim je zamijenio te dvije skupine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Celebrex, poznatiji kao celecoxib koji se proizvodi u Pharmaciji i Pfizeru, član je nove skupine lijekova nazvanih COX-inhibitori. Oni djeluju jednako kao aspirin, ibuprofen i drugi tzv. nesteroidni lijekovi protiv upala ili NSAIDS, ali nemaju nikakve nuspojave kao što je krvarenje u želucu.

Bit će potrebne godine da se utvrdi stvarno smanjuju li COX-inhibitori opasnost od srčanih bolesti pa su Ruschitzka i njegovi kolege mjerili markere srčanih bolesti poput funkcije endotelija - koje pokazuju kako djeluju krvne žile - razinu C-reaktivnog proteina, koji je povezan i s upalama i sa srčanim bolestima te razinu masnoće koja blokira arterije - oksidirani lipoprotein male gustoće.

Sve troje se popravilo dok su pacijenti uzimali COX-inhibitore, objavili su istraživači u listu ´Circulation´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara