Lijepa priča nedjeljom: Sommelierka u pet dana prikupila 120 tisuća kuna za vinsku školu

Lijepa priča nedjeljom: Sommelierka u pet dana prikupila 120 tisuća kuna za vinsku školu

Foto: Pupitres.hr

SOMMELIERKA Jelena Šimić Valentić, osnivačica Pupitresa, boutiquea vinske kulture, u samo pet dana, kroz crowdfunding kampanju, prikupila je 120 tisuća kuna kojim će platiti opremanje prostora vlastite Vinske škole.

Iako je kroz njenu Vinsku školu, koja se održavala na različitim lokacijama, u restoranima i barovima, do sada prošlo nekoliko tisuća građana, banka nije imala razumijevanja za njen projekt te su joj "zbog rizičnosti" odbili dati kredit za opremanje vlastitog prostora.

Nakon toga, jedini izlaz bio je pokretanje crowdfunding kampanje, u kojoj je kroz prodaju bonova za pohađanje Vinske škole prikupljen potreban novac.

"Nisam željela da novac bude prepreka ostvarenju snova"

"Prije dva tjedna odlučila sam se na najhrabriji potez u mom poslovnom životu. Pronašla sam predivan prostor u centru Zagreba u kojem sam poželjela provoditi sve svoje edukacije i puno više od toga. Postaviti svoje poslovanje na jednu veću razinu. Kako jako vjerujem u svoj projekt imam vrlo jasnu viziju i vjerujem u njen uspjeh, nije me bilo strah potražiti kredit za opremanje prostora u banci u kojoj trenutno provodim poslovanje. Banka me odbila uz odgovor da na žalost, za mene kao početnika poduzetnika ne mogu odobriti kredit jer smatraju to rizičnim. Zahvalila sam se i otišla od njih. Taj dan, sama sam sebi rekla, da nema odustajanja. Nisam željela da mi novac bude prepreka ostvarenju mojih snova. Napravila sam projekciju troškova i izračunala da mi za uređenje prostora nedostaje 170 tisuća kuna.

Došla sam do ideje da s obzirom na to da znam da imam jako veliki broj polaznika koji uistinu uživaju u Vinskoj školi, bilo sami ili sa svojim prijateljima, poslovnim partnerima, ili obitelji, ponuditi im prodaju poklon bonova. Prodaju sam zamislila na način da im ponudim veliku vrijednost, gdje će kupnjom jednog poklon bona drugi poklon iste vrijednosti dobiti gratis. Vjerujem da u životu moramo davati i da ako vas to 'davanje' kao mene veseli i ispunjava, dobit je neprocjenjiva.

Kako sam morala vlasniku prostora odgovoriti u vrlo kratkom roku, pet dana da li ću uzeti prostor ili ne, odlučila sam da ću skupiti potrebne novce i da neću odustati. Nazvala sam Anu Keglović Horvat, iz tvrtke Lude Ribe, svoju savjetnicu za komunikacije i marketing i ispričala joj svoju ideju i želju. Ana je pokrenula prvu vinsku Crowdfunding kampanju te smo u vrlo kratkom periodu i roku od pet dana prodajom poklon bonova Vinske škole prikupili 120 000 kuna", kaže Jelena Šimić Valentić.Vinska škola za građane podijeljena je u tri stupnja, a uči se sve - od pravilnog držanja boce i čaše, do kombiniranja vina i hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Moja Vinska škola za građane je tematski podijeljena na tri djela. Prvi dio je osnovni stupanj, na kojem učimo pravilno rukovati s bocom vina, upoznajemo i vježbamo dekantiranje vina. Upoznajem polaznike sa zanimanjem sommelier te koliko je ono važno u svakom ugostiteljskom objektu koje nudi vina. Učimo kako pravilno držati čašu za vina, koje čaše su idealne za koji stil vina te na koji način kušati vino poput sommeliera.

Na drugom stupnju, srednje razine učimo kako raspoznati različite stilove vina, kako napraviti pravu organoleptičku analizu vina koristeći se terminologijom koju koriste sommelieri te učimo i upoznajemo najpoznatije i nabolje proizvođače vina u svijetu. Također, upoznajemo svijet pjenušavih vina te otkrivamo sve tajne šampanjaca.

Napredna razina je treći dio Vinske škole i zaokružena je cjelina koja se zove Hrana i vino gdje učimo napraviti osjetilnu analizu jela s ciljem sljubljivanja s vinom. Kušamo mali meni od tri slijeda te uz njih usklađujemo i biramo vina. Uistinu impresivna vinska radionica u kojoj otkrivate mnogo i ništa nakon toga nije isto kada su u pitanju kombinacije hrane i vina. Nakon malo manje od dvije godine napravila sam više od 170. Vinskih škola te je kroz Vinsku školu prešlo više od 3200 građana. Tek kada naglas izgovorim te brojke, postajem svjesna njene veličine. I iskreno sam zahvalna na tome", kaže Jelena Šimić Valentić.U vino se zaljubila prije desetak godina, dok je radila u jednom zagrebačkom restoranu. Sommeliersku školu upisala je 2006. godine i nakon nekoliko godina stekla diplomu sommeliera.

Ljubav prema vinu rodila se prije deset godina

"Ljubav prema vinu se rodila prvi put prije nekih deset godina, kada sam prvi put kušala slavni talijanski Brunello di Montalcino Castelgiocondo u restoranu u kojem sam radila, koji je moj tadašnji šef otvorio nakon odlično odrađenog radnog dana u restoranu. Od tada do danas kušala sam sjajna vina i ono što me uvijek iznova oduševljava je svaka nova otvorena butelja koju mogu podijeliti sa suprugom i prijateljima. Zadnjih nekoliko godina prije nego sam osnovala svoju tvrtku radila sam kao sommelier u restoranima gdje sam najviše uživala u hrani, vinu i gostima.

Moje najveće nadahnuće bili su gosti koji su uvijek vjerovali u mene i moj rad i koji me i dan danas prate. Moj put s vinom je vječan i teško ga je opisati ukratko jer čini mi se da je vino mene izabralo, a ne ja njega. Najvažnija poruka je širiti ljubav prema vinu kroz iskustvo i znanje koje sam godinama stjecala i gradila. I, kako ja kažem, zaraziti polaznike svim svojim žarom i pobuditi u njima ljubav prema vinu. Uz to paralelno događaju se i jako važne stvari. Kultura stola se produbljuje, vinska zajednica učvršćuje, polaznici se međusobno povezuju i  upoznavaju kroz Vinsku školu koju sam pokrenula, te kao lančanom reakcijom svi zajedno kreiramo malu vinsku revoluciju", kaže Šimić Valentić.

"Ono što vas čini vrhunskim sommelierom su zasigurno godine iskustva koje imate iza sebe. Kada se povećava vaš prag percepcije i vaš prag prepoznavanja okusa u vinima. Kada svakodnevno učite, obilazite vinare, vinograde, istražujete na temu vina i uživate u tome. To vas ispunjava. Žedni ste novih znanja. Jer, svi možemo naučiti nekoliko enciklopedija i završiti par tečajeva i dičiti se diplomom sommeliera. Ono što vas ističe, određuje, što imate ili nemate u sebi jest osjećaj skromnosti naspram svijeta vina. Kada osvijestite koliko je to široka i kompleksna materija i što dublje ulazite u nju, shvatite kako zapravo jako malo znate... I da živite stotine života dovoljni su za učiti o vinu. Treba biti ponizan i ulagati u sebe te znati nesebično svoje znanje dijeliti s drugima. Svojim kolegama, prijateljima, kupcima,klijentima, gostima... "

Što se tiče situacije u hrvatskom vinarstvu, Jelena Šimić Valentić kaže da je situacija sve bolja, a za konkurentnost na globalnoj razini bitno se posvetiti autohtonim sortama.

"Naša vina su sve bolje kvalitete te naši vinari koji gledaju naprijed jako se trude i ulažu izniman trud i investiraju u svoje vinarije kao i tehnologiju te daju sve od sebe kako bi podizali kvalitetu svojih vina i time bili sve konkurentniji na tržištu. Tvrdim uvijek da je naša snaga i naša moć u našim autohtonim sortama grožđa kako bi bili što konkurentniji na globalnoj razini. Potrošači i ljubitelji vina cijene autentičnost i žele kušati i isprobati nešto što nigdje na svijetu ne mogu pronaći osim u zemlji iz koje samo vino i potječe."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara