Lille: Europski grad kulture 2004.

LILLE, "europski grad kulture 2004.", predstavio je program s više od 2000 događanja u kojima će sudjelovati ugledni umjetnici, od dramatičara Petera Brooka do koreografa Williama Forsythea. 
Osim grada Lillea, gotovo 150 gradova u francuskoj regiji Nord-Pas-de-Calais i Belgiji ugostit će očekivanih 15 milijuna posjetitelja, objavljeno je ovih dana iz gradske uprave.

Program obuhvaća više od 90 izložbi, 35 "metamorfoza", 12 kulturno-izložbenih prostora, 30-ak "paralelnih svjetova", te cijeli niz koncerata, cirkuskih, kazališnih, plesnih i filmskih događanja.

Dolazak američkog koreografa Billa T.Jonesa, koji će 9. prosinca otvoriti preuređenu Operu u Lilleu i time proslaviti i 20 godina svoje plesne trupe, bit će jedan od glavnih događaja.

Drugi veliki koreograf, William Forsythe, dovest će u svibnju Frankfurtski balet. Kazalište "Theatre du Nord" postavit će neka od velikih Shakespeareovih djela, među kojime će biti i "Julije Cesar" na katalonskom jeziku, dok će u rujnu Peter Brook predstaviti svoje novo djelo o mudracu iz Bandiagare Tiernu Bokaru.

Ipak, "ne radi se o nekom "super festivalu", kaže direktor manifestacije Didier Fusillier, koji želi "kulturu ponuditi svima", kroz otvaranje lokalne kulturne i arhitektonske baštine.

Tako će 12 različitih prostora, od stare tkaonice u Lilleu i samostana iz 17. stoljeća do zaštićene palače u gradu Arrasu i gradskih vrata u belgijskom Monsu, umjetnici tijekom godine predstaviti javnosti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fusillier također kroz program Lille 2004. želi "predstaviti regiju koja korača u 21. stoljeće", kroz "paralelne svjetove" umjetnika različitih korijena, ili gradske "metamorfoze".

Prva od njih održat će se 6. prosinca: pod ravnanjem Jean-Claudea Casadesusa, nacionalni orkestar Lillea s 1000 glazbenika svirat će Berlioza u purpurnom osvjetljenju kolodvora Lille-Flandre.

Različite izložbe s tematikom "flower power" oživjet će kulturnu revoluciju 60-ih, uključujući djela Jeffa Koonsa i Andyja Warhola.

Plesači, glazbenici i crtači grafita iz New Yorka predstavit će prvi "paralelni svijet" koji će se događati na 20-ak mjesta u Francuskoj i Belgiji od 12. do 14. prosinca.

Nakon njih na pozornicu će stupiti flamanski majstor Rubens, koji će imati veliku retrospektivnu izložbu od 6. ožujka do 3. rujna 2004.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara