Lindh: Hrvatska u tri godine ostvarila velik napredak

HRVATSKA je u protekle tri godine ostvarila iznimno velik napredak, pa ne treba sumnjati da će uspješno riješiti i preostale probleme na putu prema članstvu u Europskoj uniji, rekla je  u Zagrebu švedska ministrica Anna Lindh.

Ministrica Lindh, koja boravi u jednodnevnom posjetu Hrvatskoj, nakon razgovora s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Toninom Piculom, rekla je kako je svojem kolegi čestitala na velikom napretku koji je primijetila u odnosu na 2000. godinu, kad je također bila u Hrvatskoj.

Švedska podrška Hrvatskoj na putu u EU neupitna je, a Stockholm razumije hrvatske probleme i stoga što ima relevantno iskustvo novopridošle članice, budući da je Švedska u uniju ušla razmjerno kasno, 1995. godine.

´Švedska podupire i podnošenje hrvatskog zahtjeva za članstvo, iako smo svi svjesni da nas očekuje mnogo posla´, rekla je Lindh, naglasivši istodobno da je hrvatska vlada iskazala ´spremnost da se uhvati ukoštac s glavnim pitanjima koja zanimaju EU, a to su stanje u pravosuđu, suradnja s haškim sudom i povratak izbjeglica´.

No švedska je ministrica izrazila uvjerenje da će se i ta preostala pitanja uspješno riješiti, ako je suditi po svemu što je vlada ostvarila od 2000. naovamo.

Ministar Picula novinarima je rekao kako je švedskoj kolegici još jednom zahvalio na potpori koju je Hrvatska dosad uživala od vlasti u Stockholmu, podsjetivši da je Hrvatska počela i završila pregovore te parafirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju upravo za švedskog predsjedanja EU u prvoj polovici 2000. godine.

´Švedska je utjecajna članica Europske unije i njezina nam potpora mnogo znači. Očekujemo da će nas i dalje podržavati u procesu demokratizacije Hrvatske i prilagodbe našeg sustava, osobito pravosudnog, europskim normama´, rekao je Picula, napomenuvši da je od ministrice Lindh dobio uvjeravanja da će švedski parlament uskoro ratificirati SSP.

Bilateralnu je suradnju Picula ocijenio dobrom, ´iako može biti i bolja´, iznijevši podatak o sedam potpisanih sporazuma između dviju zemalja i još tri u pripremi. Međusobna gospodarska razmjena dostigla je svotu od 150 milijuna dolara, s velikim debalanskom na hrvatsku štetu, rekao je Picula.

Razgovor sa švedskom kolegicom hrvatski je ministar iskoristio i da ´pošalje poruku da Hrvatska surađuje u regiji i da svojim nacionalnim interesom smatra potrebu da cijela regija jugoistočne Europe ima vrlo jasnu europsku perspektivu´.

Uoči izjave za novinare glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Žarko Plevnik dvoje je ministara, osim na hrvatskom, pozdravio i predstavio i na švedskom jeziku. Anna Lindh zahvalila se na tome, rekavši novinarima da je to prvi put doživjela na bilo kojem putu u inozemstvo, i dodavši uz smijeh da će to ´ubuduće svugdje tražiti´.

Švedsku ministricu vanjskih poslova tijekom dana primit će i predsjednik Republike Stjepan Mesić te predsjednik Vlade Ivica Račan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara