Linić: MMF zadovoljan hrvatskim gospodarskim rezultatima

Međunarodni monetarni fond (MMF) je zadovoljan hrvatskim gospodarskim rezultatima u prošloj i početkom ove godine kao i ponašanjem hrvatske Vlade koja se pridržava ograničenja proračunskih troškova, rekao je u nedjelju u Washingtonu potpredsjednik hrvatske Vlade Slavko Linić.

Hrvatsko izaslanstvo, koje predvodi Linić, razgovaralo je u MMF o rezultatima hrvatskog gospodarstva u prošloj godini i u prva četiri mjeseca ove godine te o odvijanju stand-by aranžmana.

"Izraženo je zadovoljstvo i s jedne i s druge strane i s prošlogodišnjim rezultatima i odvijanjem programa stand-by", rekao je hrvatskim novinarima Linić nakon razgovora.

"Ja bih rekao da su bili iznenađeni da se Vlada, koalicijske stranke drže proračuna, stavaka u proračunu i da nema probijanja i groznice trošenja u predizborno vrijeme", rekao je Linić.

MMF je u veljači ove godine odobrio Hrvatskoj 14-mjesečni stand-by kredit od 146 milijuna dolara kako bi podupro hrvatski gospodarski i financijski program do travnja 2004. godine.

Hrvatska Vlada ovaj aranžman kani tretirati samo kao mjeru opreza i ne namjerava koristiti kredit.

"Podaci su daleko bolji nego što smo očekivali tako da se uopće ne razgovara o mogućnosti povlačenja (kredita)", kazao je Linić.

MMF posebno inzistira da Hrvatska smanji javni deficit,

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ograniči državne troškove, posebice za plaće, nadzire investicije i troškove lokalne samouprave.

"Svi dosadašnji pokazatelji za prvi kvartal pokazuju da nema probijanja ni na jednoj od tih stavaka, a s druge strane povećani su prihodi tako da su negativni trendovi deficita i zaduženja manji nego što se predviđalo", kazao je Linić.

Hrvatsko izaslanstvo koje su osim Linića činili zamjenik guvernera Hrvatske narodne banke Boris Vujčić, zamjenik ministra financija Damir Kuštrak i hrvatski veleposlanik u Washingtonu Ivan Grdešić, susrelo se u MMF s izvršnim direktorom Jeroenom Kremersom, direktorom europskog odjela Michaelom Depplerom i voditeljem misije za Hrvatsku, Hansom Flickenschildom.

Vujčić je rekao novinarima kako je MMF zadovoljan kako se odvija stand-by aranžman.

On je najavio da će izaslanstvo MMF posjetiti Hrvatsku u svibnju i razgovarati o "kvantitativnim kriterijima za drugu polovicu aranžmana" do kraja godine.

Vujčić je kazao kako MMF nema primjedbi ni na tečajnu politiku HNB-a prema kuni jer ona "omogućuje održavanje stabilnosti cijena u Hrvatskoj".

"Mi nemamo fiksni tečaj niti ga mislimo imati ni u budućnosti, ali ne možemo dopustiti prevelike fluktuacije tečaja", kazao je Vujčić.

(Hina) sl nab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara