Linić: sa stopom rasta 3,5 posto loše nam se piše

SDPov saborski zastupnik Slavko Linić danas je u Splitu ustvrdio je kako Memorandum o ekonomskoj i financijskoj politici, koji je Vlada potpisala s MMFom, određuje sudbinu Hrvatske do sredine 2006., što, kako je rekao, na žalost, znači da nam se loše piše, budući da se tim dokumentom prognozira stopa rasta od samo 3,5 posto.

Kako je Linić rekao na tiskovnoj konferenciji, s tom stopom ne samo da se ne može nastaviti razvoj koji je započela bivša Vlada nego se on zapravo poništava. Najava tako niske stope rasta potvrđuje da država neće uopće utjecati na razvoj, nego da će tu ulogu morati preuzeti privatni sektor.

Sporazum Vlade s MMF-om najbolje pokazuje i dokazuje koliko su velike razlike u gospodarskoj, financijskoj i socijalnoj politicii zmeđu SDP-a i HDZ-a, istaknuo je Linić, jer tim ugovorom, dodao je, postaje očito da vladajuća stranka odustaje od programa gospodarskog razvoja Hrvatske, a njime se, naravno, ne može smanjiti ni broj nezaposlenih.

Rasprava o tako važnoj temi mora se nametati, poručio je, i u tome će SDP ustrajati, "budući da", kako je istaknuo, "premijer Sanader uporno izbjegava Saboru i javnosti predočiti taj dokument, zato što on poništava predizborna obećanja i HDZ-ov slogan 'Pokrenimo Hrvatsku'". Dodao je kako vjeruje da će premijer ipak o tome u Saboru govoriti idući tjedan i to u vrijeme kad televizija izravno prenosi sjednicu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabrinjava odustanak od razvojnih programa, posebno što je sporazumom s MMF-om predviđeno da se dobit iz velikih trgovačkih društava, poput HT-a, Ine i Croatia osiguranja, izvlači i njome krpaju proračunske rupe, ocijenio je. Ustvrdio je kako niska stopa rasta ne može osigurati sadašnju razinu potrošnje te da se očekuje daljnji pad standarda građana.

Saborski zastupnik SDP-a Marin Jurjević drži, pak, kako će HDZ-ovu katastrofalnu gospodarsku i socijalnu politiku najteže osjetiti Dalmacija jer je, kako je rekao, povučen novac koji je bivša Vlada odobrila za socijalne programe u Splitu.

(Hina) xdstr yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara