Lisabonski sporazum nalijeće na nove probleme

Tekst: F.M.
Foto: Arhiva


ČEŠKI parlamentarni zastupnici koji se protive Lisabonskom sporazumu, ključnom dokumentu koji bi trebao omogućiti buduće funkcioniranje Europske unije, mogli bi otegnuti njegovu primjenu za nekoliko mjeseci, rekao je BBC-u glasnogovornik češkog Ustavnog suda.

Najmanje 17 zastupnika u češkom Senatu, gornjem domu češkog parlamenta, potpisali su peticiju protiv sporazuma i namjeravaju ju krajem mjeseca predati sudu. Vlastimil Gottinger, glasnogovornik suda, rekao je kako bi puna revizija sporazuma mogla trajati i do devet mjeseci.

Cijeli dokument na reviziju

"Ipak, pretpostavio bih da će trajati oko četiri mjeseca, ovisno o samoj peticiji", rekao je. Češki predsjednik Vaclav Klaus, euroskeptik, rekao je kako neće potpisati sporazum dok sud ne odluči o peticiji senatora. Njegov je potpis neophodan za punu ratifikaciju sporazuma.

Češki Ustavni sud već je prije presudio kako Lisabonski sporazum nije u suprotnosti sa češkim ustavom. No, ta se presuda ticala širokih pitanja, a ne pojedinih članaka sporazuma. Lako je moguće da će češki Ustavni sud sada morati napraviti vlastitu reviziju cijelog dokumenta.

Britanski problemi

Dodatni problem s Lisabonskim sporazumom mogao bi nastati ukoliko ga sve zemlje članice ne ratificiraju do travnja ili svibnja sljedeće godine. Tada su u Velikoj Britaniji parlamentarni izbori, na kojima će gotovo sigurno pobijediti Konzervativna stranka. Konzervativci su rekli kako će sporazum dati na referendum ukoliko ne bude ratificiran kad dođu na vlast.

U Irskoj će se drugi referendum održati 2. listopada. Irci su na referendumu odbacili sporazum i time zaustavili cijeli proces stupanja Lisabonskog sporazuma na snagu. EU im je dala garancije da sporazum neće dirati ključne elemente irske nezavisnosti, ali te garancije još nisu stavljene u tekst ugovora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara