Litavski predsjednik prisiljen otkazati posjet Sjedinjenim Državama

LITVANSKI predsjednik Rolandas Paksas, suočen s gotovo sigurnim postupkom opoziva zbog sumnji za povezanost s ruskom mafijom, otkazao je službeni posjet Washingtonu, objavila je u četvrtak njegova glasnogovornica. L

"On je sam odlučio otkazati posjet", izjavila je glasnogovornica Gurate Overlingiene, odbivši daljnje komentare.

Premijer Algirdas Brazauskas i predsjednik parlamenta Arturas Paulauskas, zatražili su ranije da Paksasa otkaže posjet navodeći kako "u sadašnjoj situaciji on ne može predstavljati zemlju na primjeren način".

Paksas, bivši akrobatski pilot koji je desničarskom populističkom kampanjom ostvario iznenađujuću pobjedu na izborima, trebao se 8. prosinca u Bijeloj kući sastati s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom uoči ulaska Litve u NATO iduće godine.

Američko veleposlanstvo u Vilniusu objavilo je da prihvaća predsjednikovu odluku.

U izviješću litavske tajne službe iz mjeseca studenoga utvrđena je povezanost Paksasova ureda i nekih pomoćnika s ruskim organiziranim kriminalom. Paksas je odbio te optužbe, kao i zahtjeve za ostavkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U izviješću je navedeno i da je Litva korištena kao treća strana kod ilegalne trgovine oružjem i financiranja međunarodnog terorizma.

Skandal je zemlju doveo u neugodan položaj nekoliko mjeseci prije ulaska u članstvo NATO-a i EU i izazvao bojazan da bi ruska mafija mogla tu baltičku državu koristiti kao bazu za ilegalne poslove u proširenoj EU.

Parlament je odobrio izvješće tajne službe o Paksasu kao prijetnji nacionalnoj sigurnosti, otvarajući put za postupak opoziva. Dokument u kojem će se pravno definirati optužbe i utvrditi procedura za opoziv očekuje se u parlamentu idućega tjedna.

Postupak opoziva mogao bi trajati i do šest mjeseci, pa mnogi Litavci traže od Paksasa da ostavkom poštedi zemlju neugodnosti tog procesa. Tisuće ljudi prosvjedovalo je protiv predsjednika tijekom posljednja dva vikenda, a još veći broj očekuje ih se iduće subote i nedjelje.

(Hina) dh djZnate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara