Ljajić: Država ne sudjeluje u skrivanju Ratka Mladića, tek provodi bukvalno dnevne aktivnosti

Ljajić: Država ne sudjeluje u skrivanju Ratka Mladića, tek provodi bukvalno dnevne aktivnosti

PREDSJEDNIK Nacionalnog savjeta Srbije za suradnju s Haškim sudom Rasim Ljajić je kazao da državne strukture ne sudjeluju u skrivanju najtraženijeg haškog bjegunca Ratka Mladića. Nadalje, istaknuo je da su tijeku "bukvalno dnevne aktivnosti" radi pronalaska haških optuženika Mladića i Gorana Hadžića, ali i da se moraju ukloniti sve glavne prepreke na putu Srbije prema Europskoj uniji.

Na upit o tome tko skriva Mladića, Ljajić je odgovorio da je uz njega "vrlo mali broj ljudi koji zna o njegovom kretanju". Najavljujući nastojanja da se Mladiću što prije uđe u trag, naglasio je da se određene akcije intenziviraju s obzirom na to da glavni tužitelj Haškog tribunala Serge Brammertz dolazi sredinom studenog u Beograd, što je posljednji posjet prije njegovog podnošenja izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a 15. prosinca.

Ljajić nadalje drži da "ne postoje više mogućnosti za unapređenje suradnje, osim izručenja Mladića". Također, kazao je da Mladić i Radovan Karadžić ni na koji način nisu bili u kontaktu posljednjih godina.

Mladić dobio osobnu iskaznicu, ali nije zaveden u sustav

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je na 3. studeni 1999., kada je Mladić pozvao tadašnjeg visokog dužnosnika MUP-a i pitao kako to da on kao srpski general i državljanin Srbije nema osobnu iskaznicu. Taj mu je dužnosnik odgovorio da će dokumente dobiti za dva sata, što se na kraju i dogodilo, a da pritom nisu zavedeni u sustav, kao ni njegovi otisci prstiju.

"Strane službe nisu angažirane, ali prihvaćamo svaku dobru uslugu i informaciju koja dođe i od stranih službi sigurnosti", kazao je Ljajić nastavivši da "ima mnogo dezinformacija nekih službi sigurnosti, koje odvlače pažnju".

Predsjednik Nacionalnog savjeta se više ne osvrće na prijetnje koje mu zbog njegovog angažmana stižu u valovima, ali i da je identificirana zemlja iz koje su mu upućivane telefonske prijetnje, pa "čak i osoba".

Ig.M.
Foto: Index (arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara