Ljubičić maknuo smrtonosni azbest s Liste otrova

IAKO je od 1. siječnja na snazi zakon o Listi otrova, na kojoj je prvotno bio i azbest, premijer Sanader i ministar zdravstva Neven Ljubičić, inače potpisnik Liste otrova, dozvolili su rad i nastavak proizvodnje smrtonosnog azbesta u vranjičkoj tvornici Salonit.

Na Listi otrova Ministarstva zdravstva nalazila su se azbestna vlakna, za koja je dokazano da su otrovna i da uzrokuju bolest azbestozu te rak pluća, zbog čega je proizvodnja azbesta u Salonitu bila obustavljena.

Međutim, radnici Salonita bili su nezadovljni zatvaranjem tvornice, pa je, piše Business.hr Ljubičić pomogao ministru gospodarstva Vukeliću da kupi mir i vrijeme kako bi njegovo ministarstvo napokon napisalo Zakon o zabrani azbesta.

14. veljače Ljubičić je objavio novu Listu otrova na kojoj se više ne nalaze azbestna vlakna, već se samo zabranjuje promet azbestnim prozivodima.

"Mi smo samo prepisali smjernice EU koje ne govore ništa o zabrani proizvodnje azbesta", objasnio je ministar Ljubičić. Drugim riječima, hrvatski ministri rupe u europskim smjernicama preokrenuli su u svoju korist.

Tvornica Salonit krajem 2005. godine uvezla je oko 900 tona azbesta, koje će vjerojatno od ponedjeljka nastaviti prerađivati za što će im trebati otprilike 6 mjeseci, a čime će proizvesti još oko 20 tona opasnog otpada.

Na pitanje što će tvornica Salonit učiniti s proizvodima od azbesta koje će preraditi, a koje ne smije prodavati Ljubičić je vješto izbjegao odgovor, rekavši kako država priprema sanaciju okoliša oko Salonita, koju će platiti milijune eura.

Kako tvrdi Business.hr, Ljubičić se pokušao izvući tezom da je azbest opasniji neprerađen nego prerađen, međutim tu je tvrdnju pobio predsjednik vranjičke ekoudruge Barbarinac Lovre Grgić. Grgić tvrdi kako je lakše manipulati azbestnim otpadom koji se nalazi zapakiran u nepropusnim vrećama, nego azbestom razasutim po pogonima zbog viška proizvodnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već se u ovom trenutku u krugu tvornice nalazi 20 milijuna kuna vrijednosti proizvoda koji se nemaju gdje plasirati. Kada sam bio na sastanku s ministrom Ljubičićem, pitao sam ga je li njemu svejedno hoću li otvoriti vrećice s azbestom ispred njega ili ću ih ostaviti zapakirane, i što se njemu čini štetnije. Ministar je problijedio", rekao je Grgić.

List tvrdi kako su Sanaderovi ministri prijedlogom zakona o zabrani proizvodnje azbesta i azbestnih prozizvoda samo pokušavali pomoći bivšem slasniku Salonita Jozi Ćurkoviću. Tvrde dalje kako je Vukelić pokušavao napisati zakon koji bi išao financijski u korist Ćurkoviću, o kojem Državno odvjetništvo ima podeblji dosje, te kako je Šuker u suradnji s Vukelićem pokušavao omogućiti Ćurkoviću da ne mora platiti više od 30 milijuna kuna poreza.

Podsjetimo, najnovija istraživanja pokazala su da je azbest opasan za stanovnike u radijusu od 11 kilometara, što znači da je ugroženo zdravlje i Splićana i stanovnika okolnih mjesta.

Liječnici su utvrdili da je pogon Salonita, jedini u kojem se u Europi proizvodi azbest, poguban za Splićane. Azbestoza je neizlječiva bolest pluća čiji su uzročnici mikroskopske čestice azbesta.

U Vranjicu je u posljednjih deset godina oboljelo oko 400, a od bolesti je umrlo 200 osoba.

Index.hr/Busness.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara