Ljubljana: Sutra sastanak o sukcesiji deviznih depozita NBJ i klirinških potraživanja

DESETI sastanak predstavnika odbora za financijsku sukcesiju bivše Jugoslavije na kojemu će sudjelovati sve države nasljenice održat će se sutra u Ljubljani.

Kako je danas priopćeno u glavnom gradu Slovenije, na sastanku će se nastaviti razgovor o otvorenim pitanjima iz sporazuma o sukcesiji potpisanog u Beču, osobito u pogledu financijskih sredstava bivše Jugoslavije i njene središnje banke koja su se nalazila u inozemnim mješovitim bankama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osim toga, navode u slovenskoj središnjoj banci koja je organizatorica ovog susreta, razgovarat će se i o stanju dugova i potraživanja iz klirinških aranžmana bivše Jugoslavije, ali ne o onima koji se odnose na bivši Sovjetski savez. Nakon sastanka u prostorijama slovenske središnje banke bit će održana konferencija za novinare.

U Ljubljani u vezi stajališta pojedinih država nasljednica oko sukcesijskih pitanja ističu da je Hrvatska jedina država koja još nije u parlamentu ratificirala bečki sporazum o sukcesiji. Kako je su prilikom nedavnog službenog posjeta Ljubljani pojasnili predsjednik Stipe Mesić i potpredsjednik vlade Slavko Linić, do takvog stajališta došlo je nakon spoznaje da se u mješovitim bankama u inozemstvu otkrilo mnogo manje sredstava od onih koje je za podjelu u okviru sukcesije predviđao sporazum, pa je potrebno otkriti što se s njima dogodilo.

Iako je u pogledu nedavno deblokiranih sredstava u SAD Slovenija zastupala drukčiji stav od Hrvatske, i Slovenija se, kako navodi slovenska agencija STA, slaže da se u SAD još blokirana sredstva nekih jugoslavenskih poduzeća "federalnog karaktera" poput sredstava jugoslavenskog PTT-a, savezne kontrole letenje, savezne direkcije za robni promet i banke JUBMES i dalje blokiraju dok se ne postigne dogovor o njihovoj podjeli na sve nasljednice.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara