Ljubljanski Riko kupuje Uljanik za Ruse

Tekst: I.M.
Foto: Goran Šebelić/Cropix

LJUBLJANSKA tvrtka Riko, na čelu s Janezom Škrabecom, jedini je potencijalni kupac većinskog vlasničkog udjela u brodogradilištu Uljanik. HFP je, podsjetimo, 59,25 posto udjela u Uljaniku ponudio po početnoj cijeni od 397,5 milijuna kuna. Riko je osim ponudbene dokumentacije za Uljanik otkupio i onu za preostalih pet brodogradilišta.

"Naš je interes prvenstveno usmjeren u tri dalmatinska brodogradilišta, a odlučili smo otkupiti i dokumentaciju za tri sjevernojadranska da bismo uvidjeli kakvo je stanje u tim tvrtkama i osigurali se, ukoliko propadne prodaja prva tri, da imamo mogućnost realizacije posla koji smo zamislili u prva tri brodogradilišta. Već godinu i pol s ruskom Vladom radimo na velikom projektu izgradnje ribarske flote za Sjeverno more i pretvaranju Rusije u izvoznicu ribe, status koji je izgubila raspadom bivše države 1991. godine", rekli su Glasu Istre u slovenskom Riku.

"U hrvatskim brodogradilištima planiramo graditi seriju ribarica dugih 151 metar od kojih svaki nosi po šest manjih brodova dužine 21 metar. Riječ o poslu vrijednom milijardu američkih dolara. No, sve ovisi o tome kako će proći prva narudžba", naveo je Marko Plahut iz tvrtke Riko, dodajući kako su Rusi za hrvatska brodogradilišta zainteresirani jer "hrvatske tvrtke nude veću kvalitetu, a pritom im odgovara i ponuđena cijena te postoji mogućnost da hrvatski inženjeri budu partneri Rusima u njihovim crnomorskim brodogradilištima".

Riko je inače inženjerska tvrtka koja na tržištima u Rusiji, Ukrajini, Bjelorusiji i Makedoniji prodaje vlastite ili tuđe strojeve koji se koriste u procesu proizvodnje, najčešće u obradi metala. U Ljubljani tvrtka zapošljava 70 radnika, a u čitavom svijetu ima mrežu kooperanata poput onih u Makedonije gdje grade hidroelektranu. Jedan od njihovih partnera je i zadarska tvrtka SAS, čijih 90 posto proizvodnje plasiraju u svijetu. Vlasnici Rika su Janez Škrabec, direktor ljubljanskog Rika, i Trogiranin Jozo Dragan, suvlasnik i predsjednik Uprave moskovske Riko grupe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara