Ljudi mogu ublažiti ili pojačati globalno zatopljenje

GLOBALNA klima u sljedećih sto godina može zatopliti između 1,5 i 5,8 stupnjeva Celzijevih, što uvelike ovisi o utjecaju čovjeka, rečeno je zadnjeg dana 13. međunarodnoga festivala vremenskih prognoza na kojem se raspravljalo o ulozi i mjestu prognostičara u klimatskim promjenama.

Najavljivači vremena i novinari koji prate rad meteoroloških organizacija smatraju da bi u javnosti trebalo pokrenuti kampanje koje bi upozoravale na ozbiljnost globalnih promjena klime, a koje bi bile slične vrlo uspješnim nacionalnim kampanjama za sigurnost u prometu.

Globalni trendovi zatopljenja postoje i bez utjecaja čovjeka, ali ljudska djelovanja povećavaju njihove negativne razmjere, rečeno je.

Potrošnja energije i izgaranje fosilnih goriva uvelike utječu na efekt stakleničkih plinova, pa bi trebalo razvijati obnovljive izvore energije i kvalitetnije rješavanje prometa, rekao je Michel Jarraud iz Svjetskog meteorloškog društva.

Potrebno je educirati javnost za štedljivi odnos prema energiji, jer mnogi uredi ljeti se hlade na temperaturu koja je ispod one na koju se zimi griju, što je nepotrebno, rekao je Rene Morin iz Europskog meteorološkog društva.

Promjene će biti dalekosežne, ali ih svaka zemlja treba za sebe proučiti. Prosječan ciklus poplava se dvostruko skraćuje, što će kod jednih izazvati višestruko povećanje otpadnih voda, kod drugih plavljenje obale, a kod trećih veliku sušu, precizirao je David Villiams iz EUMETSTAT-a.

Patric Beniochou iz francuskog MFI-ja rekao je da će skijaški centri u njegovoj zemlji pretrpjeti teške gubitke i polovica će ih biti izbrisana sa zemljovida zbog globalnog zagrijavanja, a u sličnoj situaciji će se zateći i druge gospodarske grane.

Promjene će osobito pogoditi siromašne zemlje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jarraud je iznio podatke da svaki euro uložen u meteorologiju vraća gospodarstvu deseterostruko više.

"U Europi troškovi elementarnih nepogoda godišnje iznose 15 milijardi eura, a u svijetu 100 milijardi. Uz to, u njima pogine 600.000 ljudi", rekao je Jarraud.

Stoljetna predviđanja meteorologa temelje se na "akumulaciji respektabilnih podataka" dobijenih iz satelita i tzv. paleo-izvora kao što su stoljetna (pa i tisućljetna) ledena kora, sedimenetne stijene, taložine dubokih jezera i kora drveća. Ti podaci im daju predodžbu o razvoju klime tisućama godina iz koje se uočava nagnuće prema zatopljenju.

Zadnje ledeno doba dogodilo se prije dvadesetak tisuća godina, otkada je temperatura relativno ujednačena, ali blago raste.

Današnji skup održana je pod pokroviteljstvom Francuskog meteorološkog društva, Europskog meteorološkog društva i Svjetske meteorološke organizacije.

Festival će završiti večeras dodjelom nagrade najboljem meteorološkom najavljivaču. U Hrvatskoj je održan drugi dio 13. festivala koji je započeo u Francuskoj.

Pokrovitelj hrvatskog dijela festivala bio je Predsjednik Republike Hrvatske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara