Ljudski jezik ipak osjeća šest okusa?

LJUDSKI jezik, nakupina osjetljivih bradavica, možda ima mogućnost osjeta šestog okusa, najavili su znanstvenici s Instituta za genetiku u Philadelphiji.

Naravno, istraživanja su se vršila na miševima kod kojih je primijećena drugačija reakcija na okus kalcija. Receptori smješteni na jeziku miša drugačije su reagirali što je potvrđeno mjerenjem električne aktivnosti živaca između mozga i jezika.

Miševi su dobar temelj za istraživanja i postavljanje teza koje bi se mogle odnositi i na ljude s obzirom da miševi i ljudi imaju određeni broj zajedničkih gena. Ako su miševi osjetili gorko-kiseli okus kalcija, tad postoji velika vjerojatnost da bi ga osjetili i ljudi, piše znanstveni portal LiveScience.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno su čovjeku poznata četiri okusa, slatko, slano, kiselo i gorko, a mnogi znanstvenici tvrde kako postoji i peti okus - umami koji je specifičan za okus gljiva, soje, nekih sireva, uglavnom okus proteina.

Umami može pojačati slatkoću, smanjiti gorčinu jela i uravnotežiti slanost. Namirnice poput blitve ili kupusa imaju velik postotak kalcija što ljudi često izbjegavaju zbog njihovog gorkog i trpkog okusa dok je količina kalcija, koja se primjerice nalazi u čaši vode, ljudskom jeziku vrlo ugodna.

V.M.
Foto: jumpcut.com

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara