Logoraši u BiH ogorčeni jer nemaju reguliran zakonski status

Logoraši u BiH ogorčeni jer nemaju reguliran zakonski status

Ilustracija: FAH

PREDSJEDNIK Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata u BiH (HULDR BiH) Anđelko Kvesić rekao je u utorak u Mostaru da je razočaran što logoraši u toj zemlji nemaju reguliran zakonski status te se usprotivio da se logore za Hrvate naziva sabirnim centrima.

Izaslanstvo HULDR položilo je vijence i zapalilo svijeće za poginule logoraše i žrtve rata, a članovi udruge su u povodu Svjetskog dana torture 26. lipnja dijelili promotivne materijale koji se odnose na torturu.


''Danas obilježavamo Dan borbe protiv torture budući da smatramo da su logoraši osobe koje su pretrpjele najviše ratne torture prema međunarodnim konvencijama. Mi logoraši nismo priznati ni poznati niti u jednom zakonu niti u jednoj uredbi, mi smo samozvani logoraši'', rekao je Kvesić.

Ogorčen je tvrdnjama da za Hrvate za vrijeme rata nisu postojali logori nego sabirni centri. U više sudskih procesa su mjesta zatočenja i mučenja Hrvata okarakterizirana kao sabirni centri, a ne logori, što pak nije slučaj s bošnjačkim i srpskim žrtvama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara