Lokalni čelnici još nisu izvijestili o troškovima lanjske kampanje

Tekst: V.Š.
Foto: Ivo Ravlić (Cropix)

234 KANDIDATA na prošlogodišnjim lokalnim izborima još uvijek nije dostavilo izvješća o financiranju svojih kampanja nadležnim izbornim povjerenstvima. Među njima je i devet izabranih načelnika, gradonačelnika i župana.

Zamjenik državne revizorice Jozo Serdarušić upozorio je da se među njima nalaze i 124 kandidata koja su ostvarila pravo na naknadu troškova izborne promidžbe u prvom izbornom krugu te 24 koja su to ostvarila u drugom izbornom krugu. Ove brojke nisu rezultat cjelovite revizije, jer, kako kaže, državna revizija nema kapacitete za tako opsežan posao, tako da postoji mogućnost da se radi i o većem broju kandidata.

Ured za reviziju i DIP prebacuju odgovornost jedan na drugoga

Upozorio je da Državni ured za reviziju neće moći ispuniti zahtjeve EU-a vezane za transparentnost financiranja političkih stranaka koji su, kaže on, mjerilo za zatvaranje pregovaračkog poglavlja 23.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ocijenio je da potrebne ovlasti i kapaciteti Ureda nisu predviđene ni novim zakonom o financiranju političkih stranaka, koji je u proceduri, a u kojemu, među ostalim, stoji da za njegovu provedbu ne treba osigurati dodatni novac u državnom proračunu.

Virovitička SDP-ovka Nada Čavlović Smiljanec rekla je da njezina županija uopće nije isplatila te naknade, ne zbog manjka novca, već zbog samovolje župana Tomislava Tolušića. Ona predlaže propisivanje točnog iznosa naknada, koje bi trebale biti jednake i obvezatne za sve jedinice.

Svi kandidati su po zakonu morali nadležnim izbornim povjerenstvima dostaviti izvješća o troškovima kampanje, međutim, isti zakon nije predvidio sankcije za one koji ih ne dostave.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara