Lokalni izbori kao pokazatelj stranačke prostitucije

HRVATSKA je zemlja proturječnosti. Kako drukčije objasniti da se u mjesec dana dogodi da tri stranke u jednoj županiji imaju jedan, a u drugoj sasvim drugi sukob? I zašto se uporno previđa kako makinacije s promjenama lokalne vlasti pokazuju kako u Hrvatskoj ne postoje stranke, nego samo sitne interesne grupacije?

U zadnjih tjedan dana imamo priliku gledati iznimno zanimljive groteske s istim glumcima u različitim ulogama. U Varaždinskoj županiji krenuo je lov na glavu HNS-a. Glavni likovi lova su HDZ, HSS i HSLS. Gotovo istovremeno, u Otočcu, u Ličko-senjskoj županiji, krenula je hajka na glavu tamošnjeg gradonačelnika iz HSS-a. Glavni akteri te hajke su HDZ i HNS.

Groteska HDZ-a, HSS-a i HNS-a

Tako imamo tri stranke koje su u jednoj županiji sukobljene u jednom, a u drugoj u drugom odnosu snaga. Postoji neka razlika između ova dva slučaja, interesi u Varaždinskoj županiji malo su širi od lokalnih razmirica u Otočcu, ali se zapravo u oba slučaja radi o običnim feudalnim razmiricama koje samo prividno zauzimaju stranačko lice.

U Varaždinskoj županiji radi se o tome da HSLS, koju već lagano možemo početi zvati Hrvatskom strankom licemjernih servilaca i njihov Ivan Čehok, žele biti smatrani zaslužnima za razvoj tog područja i izgurati Radimira Čačića, dok im sekundira HDZ, kojemu uvijek odgovara destruirati rad svojih političkih protivnika, zajedno s HSS-om, koji jednostavno hvata prilike gdje god mu se ukažu. U Otočcu se pak na seoskoj vlasti isključivo lome rodovsko-plemenska koplja.

Poučno kod tih lokalnih razmirica je to grupiranje po interesnoj, a ne političkoj ili ideološkoj bazi. To vrlo plastično pokazuje kako su hrvatske političke stranke najobičnije interesne grupacije kojima nije stalo ni do čega nego do jeftinog probitka. Tu onda uopće nije važno s kime se koalira, bitno je doći do nekakve vlasti.

Sukob u Otočcu nastao je nakon što je gradonačelnik prije mjesec dana iz HDZ-a prešao u HSS, pa je HDZ brže bolje formirao koaliciju s HNS-om da bi ga maknuo s mjesta gradonačelnika. Pri tome je očigledno potpuno nebitno to što su na nacionalnoj razini HDZ i HSS koalicijski partneri, kao i to što u drugoj županiji HDZ i HSS ruše HNS-ovu županijsku vlast. Jelte, stranke su stranke, ali novac je novac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjeri Osijeka, Sinja, Dugog Sela

Ovakvi primjeri nisu ništa neobično. Lokalne vlasti se diljem Hrvatske formiraju i raspadaju sasvim neovisno o tome koje su stranke u igri, jer stranačka opredijeljenost tu ne znači ništa. Samo u zadnjih nekoliko mjeseci u Osijeku je ponovljenim izborima i koalicijom HSP-SDP-HNS konačno završila višemjesečna trakavica, u Sinju je formirana nova gradska vlast nakon što su članovi gradskog HSS-a i HSLS-a izašli iz koalicije sa SDP-om i ušli u koaliciju s HDZ-om, u Dugom Selu je pala koalicija SDP-a i HSS-a i vlast je zauzela koalicija HDZ-HSP-HSS...

U pozadini tih preslagivanja lokalnih poglavarstava rijetko su strateški interesi, prvenstveno se tu radi o raspolaganju gradskim ili županijskim proračunom, mjestima u gradskim uredima i poduzećima, zauzimanju mjesta s kojih se može protežirati svoje prijatelje dok se istodobno reketari pri propisivanju natječaja i drugim sitnim interesima.

Novi sustav izbora neće promijeniti stranačku prostituciju

Po tom pitanju se ništa neće promijeniti ni nakon nadolazećih lokalnih izbora nagodinu. Nove zakonske odredbe, po kojima će se gradonačelnike, župane i općinske načelnike birati direktnim izborom, umjesto biranjem stranačkih lista i dopuštanjem strankama da imenuju gradonačelnike teško da će tu nešto bitno promijeniti, osim što će malo otežati proces smjene lokalnih čelnika. Prostitucija po lokalnom ključu sigurno će se nastaviti i dalje, pa uopće neće biti čudno ako lokalni šerifi, u svrhu očuvanja svog feuda, budu ponovno ulazili u najčudnije koalicije, koje će razvrgavati čim im sustav mužnje novaca lokalne uprave više ne bude po ukusu.

Mi ćemo i dalje moći raspravljati o polarizaciji hrvatskog političkog prostora i stvaranju SDP-HDZ dvostranačja, nesvjesni činjenice da nam upravo lokalna vlast pokazuje kako živimo ne u dvostranačju, niti u jednostranačju, nego u bezstranačju, gdje je jedini stvarni interes onaj za očuvanjem feudalnog ustroja.

Jovan Dragišić
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara