Lokalni izbori u Francuskoj: Težak poraz Sarkozyjeve stranke

Lokalni izbori u Francuskoj: Težak poraz Sarkozyjeve stranke

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

PREMA prvim neslužbenim rezultatima jučer održanih lokalnih izbora u Francuskoj, stranka predsjednika Nicolasa Sarkozyja je doživjela težak poraz. Prema prvim podacima koje prenose francuski mediji, stranka predsjednika Sarkozyja, Unija za ljudski pokret, je prikupila 26,1 posto glasova, a socijalistička stranka 29,3 posto glasova. Prema tome, socijalistička stranka koja sad vlada u 24 od 26 francuskih regija i francuskih udaljenih zemalja, je na ovih izborima pobijedila i u preostalim dvjema regijama, na Korzici i u Alsaceu.

Krajnja desničarska stranka Front National, koju vodi Jean-Marie Le Pen je je skupila više od deset posto glasova, a dobre rezultate je postigla i stranka zelenih, za koje se predviđa da će igrati značajnu ulogu u drugom krugu izbora 21. ožujka.

Jučerašnje francuske lokalne izbore je obilježio jako malen postotak birača koji se odazvao izborima. Naime, na izbore je izašlo manje od 48 posto od ukupnoga broja od 44 milijuna glasača. Analitičari smatraju da je tako nizak postotak izlaznosti činjenica da Francuzima nije jasno čemu regije služe, ali i zbog toga jer je kampanja bio samo obračun među pojedinim kandidatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Francuzi žele snažniju i pošteniju Francusku"

Francuski lokalni izbori su zadnji izbori u Francuskoj prije predsjedničkih i parlamentarnih izbora koji su na rasporedu 2012. godine. U trenutku ovih izbora, podrška građana predsjedniku Sarkozyju je najniža od njegovoga preuzimanja vlasti. Poraz desnice je posljedica sve veće stope nezaposlenosti koja je prešla 10 posto, te neuspješnih pokušaja predsjednika i vlade da se obračunaju s gospodarskom krizom.

Unatoč tome, predsjednik je i dalje optimističan, te je naglasio da regionalni izbori i nisu toliko važni na realizaciju vladine politike. Francuski premijer Francois Fillon je dodao da izbori nisu bili reprezentativni jer je na izbore izašlo manje od polovice Francuza.

Predsjednica socijalističke stranke Martine Aubry je nakon objave prvih rezultata rekla da su Francuzi poslali jasnu i glasnu poruku vladajućoj strukturi. "Francuzi su protiv stanja u zemlji koja je oslabljena te su na izborima poslali poruku da žele snažniju i pošteniju Francusku", rekla je Aubry.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara