Lokin: stranke iskoristile savjetovanje nezavisnih ekonomista u Opatiji

Glavni ekonomist HSSa Branimir Lokin izrazio je danas nezadovoljstvo što su SDP i HDZ iskoristili prošlotjedno opatijsko savjetovanje nezavisnih ekonomista za plasiranje stranačkih programa.

To nije korektno, rekao je Lokin na konferenciji za novinare.

Glavni HSS-ov ekonomist tvrdi da je gospodarski program kojeg je deset godina provodio HDZ, a nastavio SDP, istrošen i ne daje odgovore na goruća pitanja - kako smanjiti vanjsku zaduženost i nezaposlenost, pa se mora tražiti nova gospodarska paradigma.

HSS-ov gospodarski program, ističe, nudi treći put - put gospodarskog rasta i stabilnosti, odnosno model integralnog vođenja gospodarstva koji podrazumjeva prekid s dosadašnjom gopodarskom politikom u kojoj je sve bilo prepušteno tržištu.

Za takav model, pojašnjava, nužan je konsenzus svih čimbenika društva s puno izraženijom socijalnom notom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kritike HSS-ova gospodarskog programa naziva paušalnima, kaže da ga kriziziraju oni koji ne razumiju nove ekonomske trendove.

Među onima koji HSS-u predbacuju zauzimanje za državni intervencionizam Lokin spominje Slavka Linića, te primjećuje da je sam Linić proteklih godina povukao niz intervencionističkih poteza, ne zato što je to htio, nego zato što je morao.

HSS želi drugačiju ulogu Hrvatske narodne banke, Lokin drži da ona mora odgovarati i za gospodarski rast i za zapošljavanje, ne samo za održavanje stabilnosti cijena. Smatra da se mora promijeniti zakon o HNB-u, da ta banka u određnim slučajevima mora financirati državu.

HSS, ističe Lokin, drži da treba mijenjati i zakon o privatizaciji, HSS-ov program ide za tim da omogući zapošljavanje, a spriječi rasprodaju državnih dobara.

Kad je riječ o PDV-u i njegovim međustopama, Lokin kaže kako sada ne može govoriti trebaju li one biti 11, 13 ili 15 posto, jer to ovisi o stopama gospodarskog rasta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara