Londonska izložba o Elizabeti I. povodom 400. obljetnice smrti

VELIKA izložba posvećena životu kraljice Elizabete I. (1533.1603.), utemeljiteljice moderne Engleske i nekada najmoćnije žene svijeta, otvara se početkom svibnja u Londonu.

"Odbacujemo legendu i namjeravamo pokazati Elizabetu I. kakva je doista bila. To će stoga biti drugačiji pogled na njezin život. Većina povjesničara 20. stoljeća prikazivala ga je gotovo besprijekornim - vrlo trijumfalistički i uz puno strahopoštovanja", izjavio je kustos Nacionalnog pomorskog muzeja u Greenwichu David Starkey.

Dodao je, međutim, da će izložba povodom 400. obljetnice kraljičine smrti, otvorena za publiku od 1. svibnja do 14. rujna, nositi i neke lekcije koje su sasvim uklopive u današnjicu.

Elizabeta I., istaknuo je Starkey, postavila je temelje moderne Engleske nakon vjerskih ratova koji su prožimali i rastakali tu zemlju u razdoblju vladavine njezinog brata i sestre - protestanta Edwarda VI. i katolkinje Mary I.

Pod upravom Elizabete I. Engleska je proširila utjecaj diljem globusa kroz istraživačke pothvate ljudi kao što su bili Francis Drake, Walter Ralegh i Martin Frobisher. Upravo je u njezino doba započela kolonizacija Sjeverne Amerike koja je donijela "otkriće" duhana i krumpira. Engleska je zavladala svjetskim morima naširoko rasprostranjujući svoj jezik, ali i pljačkala na bogatim španjolskim trgovinskim pravcima iz Latinske Amerike.

Izložba "Elizabeth" okupit će oko 340 predmeta - od oklopa do tanašnog prstena koji je nosila sama Elizabeta I., inače nazvana djevičanskom kraljicom jer se nikad nije udavala. Posjetitelji će moći vidjeti i njezine minijaturne portrete, te one majke joj Anne Boleyn koju je dao pogubiti njezin otac, kralj Henry VIII., u povijesti uz ostalo poznat i kao uklonitelj svojih supruga. Slike, dokumenti i kraljevski predmeti, skupljeni iz kolekcija s raznih strana svijeta, nikad dosad nisu bili izloženi na istom mjestu.

"To će biti prava Elizabeta I. - njezin život i silnice koje su je stvorile, ali i koje je sama oblikovala", napomenuo je Starkey.

Ipak, kako tvrdi, neće biti riječ samo o povijesti.

"Ona je shvatila da vladu mora poduprijeti većina stanovništva ako ona želi funkcionirati. Pod njezinom vlašću Engleska je pronašla svoj identitet naspram Europe u kojoj su dominirale Španjolska i Francuska. To je nešto što Engleska i danas pokušava postići", kazao je Starkey.

Može se slobodno reći da je Elizabeta I., prema svim standardima, imala vrlo buran život. Majka joj je bila smaknuta kad je imala dvije godine, a katolička ju je crkva potom proglasila nezakonitim djetetom. Godinama je bila odvojena od izvanjskoga svijeta, a umalo je nastradala od ruke svoje polusestre, militantne katolkinje kraljice Mary koja je dobila nadimak "krvava Mary" zbog nemilosrdnog pogubljivanja protestanata.

Kad je Mary 1558. umrla bez potomstva, Elizabeta je naslijedila prijestolje u dobi od 25 godina. U Engleskoj su tada na sceni neprestano bili obračuni između katolika i protestanata, a Francuska i Španjolska kovali su političke urote koje su imale za cilj oslabiti engleski dvor.

Elizabeta I. je, međutim, vješto primijenivši čvrstu volju, spretnost u manipulaciji i oštroumne prosudbe, uspjela vladati čak 45 godina postavivši temelje britanskome carstvu. Istodobno je bila vladarica u zlatno doba engleske književnosti - u vrijeme Williama Shakespearea i Christophera Marlowea.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara