Londonska policija prvo savladala Brazilca, a potom mu hladnokrvno pucala u potiljak

SCOTLAND YARD pokušao je spriječiti istragu neovisne komisije o ubojstvu mladog brazilskog električara Jeana Charlesa de Menezesa, a neki su engleski mediji objavili dijelove dokumentacije o istrazi, koji sugeriraju da nesretni Brazilac uopće nije bježao od policije.

ITW News objavio je reportažu o ubojstvu brazilskog električara, kojeg je londonska policija ubila dan nakon neuspjelih srpanjskih terorističkih napada na London, pri čemu su policajci Jeanu ispalili pet metaka u potiljak.

Iako je londonska policija kao opravdanje za ubojstvo nedužnog civila u početku tvrdila da je Jean unatoč toplom vremenu bio obučen u debelu jaknu, preskočio barijeru na ulazu u stanicu Stockwell podzemne željeznice, te bježao od policije, najnoviji podaci govore nešto posve suprotno.

Kako je javio ITV News pozivajući se na dokumente o istrazi, Brazilac je nosio tanku traper jaknu, te je mirno hodao prema metrou, a potrčao je tek kad je vidio da će možda zakasniti na vlak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, neovisna komisija za istraživanje pritužbi na policiju (IPPC) ustvrdila je kako je Scotland Yard pokušao omesti provođenje neovisne istrage. Naime, zbog pritisaka iz Scotland Yarda istraga je prepuštena neovisnoj komisiji tek pet dana nakon ubojstva, iako je pravilo da istraga o svakoj mogućoj "nepodopštini" policije automatski pripada IPPC-u.

Dokumenti o istrazi do kojih je došao ITV pokazuju najcrnju stranu ubojstva nedužnog civila. Naime, prema tim dokumentima postoje vrlo snažne indicije da je jedan od policajaca već bio savladao Brazilca, a potom mu je drugi policajac pucao u potiljak.

No, unatoč svim propustima koji su se dogodili 22. srpnja, šef londonske policije Ian Blair ne namjerava podnijeti ostavku, a brutalno ubojstvo nedužnog Brazilca pokušava opravdati "scenarijem koji se odvijao velikom brzinom".

Blair je pozvao kritičare londonske policije da Menezesovo ubojstvo promatraju "u kontekstu najveće kriminalne istrage u britanskom povijesti", iako nije vjerojatno da će njegove izjave utješiti ožalošćene članove Brazilčeve obitelji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara