Lučin: Novi zakon trebao bi eliminirati sve nepravilnosti oko požara

MINISTAR unutarnjih poslova Šime Lučin izjavio je danas kako uskoro očekuje donošenje novoga zakona koji bi trebao eliminirati sve nepravilnosti u odnosu državne i lokalne samouprave te javnih postrojba Hrvatske vatrogasne zajednice prema požarima.

Na pitanje kako ocjenjuje dosadašnju obranu od požara na obali, Lučin je novinarima rekao da je ovogodišnja sezona, koja bi se s obzirom na požare mogla nazvati ekstremnom, pokazala i određene nedostatke u protupožarnom modelu.

"Nadam da će novi zakon koji je u proceduri već godinu i pol dana ugledati svjetlo dana i da će taj novi model profunkcionirati kako treba", izjavio je Lučin novinarima na svečanosti u Lučkom prigodom obilježavanja Dana zrakoplovne jedinice specijalne policije.

Rekao je da su u uvjetima u kojima se djelovalo na požarištima gasitelji napravili maksimum.

"Nažalost, imali smo desetak velikih požara, ali treba spomenuti da je samo u zadnje vrijeme bilo više od 900 požara, što znači da se u većini drugih požara djelovalo pravodobno", istaknuo je Lučin.

Naveo je da su se pokazale nepravilnosti u odnosu državne i lokalne vlasti te u odnosu javnih postrojba Hrvatske vatrogasne zajednice, ali da vjeruje kako bi to trebao ukinuti novi zakon - novi model u sprječavanju katastrofa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na pitanje o tome kolika je njegova osobna odgovornost, odnosno odgovornost državne vlasti, te zašto se nije pojavljivao na požarištima, Lučin je rekao da je on i ove godine bio na više požarišta, ali da nije vodio novinare pa su neki pomislili da se nije ni pojavio.

"Mislim da katastrofe i požari nisu ni vrijeme, ni mjesto da se politički pokuša poentirati, nego treba doći na požarište i ljudima dati podršku i vidjeti što se može na licu mjesta napraviti da stvari funkcioniraju kako treba", izjavio je Lučin.

Upitan može li konkretizirati te nepravilnosti jer se pretpostavlja da je riječ o nekoordiniranosti s kanaderima i policijom, Lučin je rekao da vatrogasci određuju kamo će letjeti kanaderi te kako je problem kada se u blizini požarišta ne može naći načelnika općine koji bi trebao izdati nekakav nalog.

Na pitanje zašto nije organiziran nekakav krizni stožer, Lučin je odgovorio da je krizni stožer organiziran u Divuljama gdje postoji vatrogasno zapovjedništvo u kojemu je i ministar unutarnjih poslova i svi vezani uz požare.

Lučin je ocijenio da je situacija što se tiče zaštite i gašenja požara bila bolja dok odgovornost nije prebačena na lokalnu upravu. Podsjetio je da novi model funkcionira od 2000. te da ga je 1999. donijela HDZ-ova vlada i dodao da se već u prvoj godini, a posebno u drugoj, pokazalo da taj model nije djelotvoran zbog čega je Vlada u Sabor i uputila novi zakon.

Na pitanje pak zašto taj novi zakon Hrvatski sabor dosad nije donio, Lučin je novinarima odgovorio da to moraju pitati nekoga drugog.

Novinare je zanimalo i kad će piloti MUP-a dobiti veće plaće. S tim u vezi Lučin je izjavio da bi u sustavu plaća u državnoj upravi ipak trebalo povući granicu između onih koji su u klasičnom smislu državni službenici i namještenici te onih koji rade posebne ili specijalističke poslove, izrazivši nadu da će plaće pilotima biti povećane.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara