lučki će sindikati blokirati luke ako vlada ne prihvati njihove zahtjeve

Koordinacija 11 sindikata riječke, šibenske, splitske, pločanske i dubrovačke luke, vođe kojih su se danas sastali u Šibeniku, zaključila je da će, ne prihvati li Vlada zahtjev svih sindikata hrvatskih morskih luka i ne povuče iz saborske procedure prijedlog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, sindikati svih triju središnjica u tim lukama organizirati 25. rujna jednosatnu blokadu luka, a ne uspije li ni to, blokirat će ih sve dok im se ne ispune zahtjevi. L

Na konferenciji za novinare nakon sastanka koordinacije tih sindikata rekli su da prijedlog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama oduzima sva stečena prava lučkim radnicima, a ne predviđa nikakvu odštetu te da će zbog njega nestati sva lučka poduzeća jer zanemaruje njihova prava.

"Tim se novim zakonom žele zabetonirati sve nepravde koje su u pretvorbi i privatizaciji učinjene lukama, posebno riječkoj, legalizirati nered u iskorištavanju pomorskog dobra, a lučke radnike svesti na najamnike kao prije Drugoga svjetskog rata", istaknuo je Vlatko Mandekić, predsjednik Neovisnog sindikata zaposlenih u riječkoj luci.

Vođe lučkih sindikata naveli su kako Vlada u izradbi tog zakona nije poštivala ni mišljenje pravnih stručnjaka, ni strukovnih udruga, ni sindikata. Nezadovoljni su i što se tako važan zakon, koji uređuje sva pitanja vrlo osjetljiva područja pomorskog dobra, koje tvori trećinu hrvatskog teritorija, donosi po hitnu postupku jer će saborski zastupnici o prijedlogu zakona o pomorskom dobru i morskim lukama raspravljati danas popodne. Zato su sa sastanka lučkih sindikata u Šibeniku svim zastupničkim klubovima žurno poslani utvrđeni zaključci koordinacije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vođe lučkih sindikata podsjetili su da im je Zakonom o morskim lukama 1995. oduzeta i podržavljena sva imovina koju su lučki radnici godinama stvarali, ali su im ostala određena prava. No novi ih zakon ostavlja i bez toga, i to prije nego su ih konzumirale neke luke, kao što su splitska i pločanska, upozorili su.

Zakon o morskim lukama propisuje institut prvenstva pri dodjeli koncesije, a prvenstveni koncesionar je u pravilu lučko poduzeće nastalo pretvorbom i privatizacijom bivših društvenih poduzeća, rečeno je. Institut prvenstvene koncesije pokušao je poštivati načelo stečenih prava tvrtkama koje su desetljećima ulagale novac u imovinu i infrastrukturu na pomorskom dobru, a to se sada briše uz obrazloženje kako je riječ o pravnom reliktu koji je neprihvatljiv europskim standardima, kazali su čelnici lučkih sindikata, dodavši kako je neprihvatljivo da se to čini preko noći.

(Hina) dfer dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara