Lučki sindikati o stanju u riječkoj luci

PREDSTAVNICI triju lučkih sindikata danas su na konferenciji za novinare kazali da se, iako promet riječke luke raste, prihodi smanjuju te da je ove godine prihod po toni tereta manji za 24 posto u odnosu na prošlu godinu, a gubitak u prvih devet mjeseci iznosi oko 16 milijuna kuna.

O stanju u riječkoj luci na konferenciji su govorili predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenika riječke luke Roberto Zubčić, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika u riječkoj luci Vlatko Mandekić i predsjednik Lučkog slobodnog sindikata Drago Jelčić.

Kazali su kako nije jasno da se promet povećava, a istodobno pojavljuje višak zaposlenih. Smatraju da se program zbrinjavanja u sklopu modernizacije luke ne provodi na pravi način jer se oko 280 radnika izjasnilo za dobrovoljni odlazak te da je riječ o onima koji više ne žele raditi u luci, a ne o onima koji kao višak nemaju izbora.

Po njihovim riječima, "ovih dana, bez znanja javnosti, smanjen je kapital Luke Rijeka d.d.", odnosno dio lučke mehanizacije s kontejnerskog terminala prebačen je u vlasništvo poduzeća-kćeri Jadranska vrata d.d."

Također navode da je riječka Lučka uprava 2001. donijela odluku da će Luka Rijeka koncesiju za pomorsko dobro na kontejnerskom terminalu dobiti uz uvjet da se koncesija prenese na tvrtku-kćer Luke Rijeke uz predočenje ugovora o suradnji. Predsjednici lučkih sindikata takvu odluku smatraju "ucjenjivačkom i nezakonitom".

Prijepornim smatraju ugovor o suradnji s tvrtkom Medcenter Container Terminal S.p.A. (MTC) iz Gioia Tauroa kojim je toj tvrtki u roku od tri godine zajamčeno isključivo pravo na otkup 50 posto dionica Jadranskih vrata (sada u vlasništvu Luke Rijeke). Ističu da je Luka tvrtki MTC za usluge isplatila oko 600.000 dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

K tome u sindikatima drže da je upitno i osnivanje druge tvrtke-kćeri Ganz Luke Rijeke d.o.o., čiji je većinski vlasnik Ganz Port d.d. iz Budimpešte te da bi USKOK i Državno odvjetništvo trebali pokrenuti odgovarajuće istrage.

Novinarima je predočeno priopćenje Koordinacije lučkih sindikata kojim je najavljeni štrajk u morskim lukama stavljen u mirovanje, jer se, kažu, nadaju da će s novom vladom riješiti nagomilane probleme.

No, riječki lučki sindikati nezadovoljni su zbog, kako kažu, neprovođenja odredaba kolektivnog ugovora te su o tome izvijestili Upravu. Uprava u roku od tjedan dana nije dostavila odgovor pa će sindikati započeti postupak mirenja koji prethodi štrajku, rečeno je na konferenciji.

(Hina) hšup dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara