Lukašenko: Pola našeg naroda su pijanice

AUTORITARNI predsjednik Bjelorusije Aleksander Lukašenko naredio je provođenje nacionalnog programa borbe protiv alkoholizma s ciljem da se suzbije, kako je rekao, masovno pijanstvo u zemlji, objavila je u srijedu državna televizija.

"Ne smijemo se zavaravati", izjavio je Lukašenko u televizijskom obraćanju. "Pola našeg naroda su pijanice".

Lukašenko je dodao da će njegova vlada obnoviti sovjetski sustav ćelija za pijance u svakoj policijskoj postaji, u kojima će pritvarati prekršitelje zakona o opijanju na javnom mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uhićeni Bjelorusi, otriježnjeni na državni trošak, morat će platiti kaznu u protuvijednosti od osam dolara. To je prilično visoka kazna za tu bivšu sovjetsku republiku, u kojoj devalvirana valuta i plansko gospodarstvo omogućuju prosječnu plaću od samo trideset dolara mjesečno.

Najteži prekršitelji zakona bit će smješteni u klinike zatvorenog tipa na liječenje do najviše tri mjeseca, bez prava na žalbu i posjet obitelji, i sve to na trošak pacijenta, upozorio je Lukašenko.

Na udaru državne kontrole naći će se i masovna javna okupljanja, poput festivala ili rock koncerata, a dođe li na njima do masovnog opijanja, teškim će se kaznama sankcionirati i posjetitelji i organizatori, rekao je bjeloruski predsjednik.

Tisuće Bjelorusa umire godišnje od trovanja alkoholom ili u saobraćajnim nesrećama uzrokovanim pijanstvom, ili pak od smrzavanja tijekom zime u alkoholiziranom stanju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara