Lukašenko tvrdi da se u Bjelorusiji ne može ponoviti Kirgistan

BJELORUSKI predsjednik Aleksandar Lukašenko u petak je kritizirao svrgavanje kirgistanskog predsjednika Askara Akajeva i izrazio razočaranje time što druge bivše sovjetske republike nisu ništa učinile kako bi to zaustavile.

Lukašenko, kojeg na Zapadu optužuju da guši slabašnu bjelorusku oporbu i slobodu medija kao i da namješta izbore, izjavio je da su čelnici bivših sovjetskih republika zanemarili svoju obvezu da zaustave "banditizam" u Kirgistanu. Lukašenko je rekao i da se takav ustanak u Bjelorusiji ne može dogoditi jer su Bjelorusi "razumni".

Zapadni mediji špekulirali su s mogućnošću da se nezadovoljstvo u drugim bivšim sovjetskim republikama proširi i na Bjelorusiju, no prosvjedi protiv Lukašenka su mali te ih policija brzo razbija, a njihove vođe zatvara.

Kako navodi agencija BelTa, Lukašenko je za posjeta vojnoj bazi izjavio da je razočaran time što su druge bivše sovjetske republike prošlog tjedna pasivno gledale kako predsjednika Askara Akajeva svrgava bijesno mnoštvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Lukašenko je također rekao da je do izbora liberalnog čelnika u Ukrajini nakon "narančaste revolucije" došlo radi toga što oni na vlasti nisu upotrebili dovoljnu silu.

"Tužno je kada se zemlja članica sporazuma o zajedničkoj sigurnosti nađe izložena napadu i razaranju", rekao je Lukašenko, podsjetivši na obrambeni sporazum između bivših sovjetskih republika.

"Mi smo čekali na reakciju iz drugih država, no nikakva reakcija nije došla... Mi smo u našoj zemlji u mogućnosti držati stanje pod nadzorom bez uporabe sile. Mi imamo razuman narod. Oni sve razumiju", rekao je Lukašenko.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara