Luketich pozvao Bozanića u posjet Hrvatima u Pittsburghu

Nakon susreta s nadbiskupom zagrebačkim i predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije Josipom Bozanićem, predsjednik Hrvatske bratske zajednice (HBZ) Bernard Luketich izjavio je Hini da je razgovor bio prijateljski te da je pozvao nadbiskupa u posjet Pittsburghu.L

Luketich je izrazio nadu da će se nadbiskup Bozanić odazvati njegovu pozivu jer za svojih dosadašnjih boravaka u SAD još nije posjetio taj grad, u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji, gdje živi najviše Hrvata i njihovih potomaka na američkome kontinentu.

´Svaki posjet nadbiskupa Bozanića za Hrvate na američkome kontinentu izuzetno je važan´, izjavio je Luketich, napomenuvši kako je velika i nezaobilazna uloga Katoličke crkve ne samo u vjerskome životu iseljenika već i u očuvanju hrvatstva.

Po Luketichevim riječima razgovarali su o hrvatskom iseljeništvu i aktivnostima HBZ-a na američkome kontinentu te o tome što članovi HBZ-a mogu zajedno s HBK-om učiniti za dobrobit hrvatskoga naroda u Americi.

´Članove HBZ-a, kada je riječ o njihovoj staroj domovini Hrvatskoj, najviše zanima hrvatska gospodarska situacija, zbog koje su i zabrinuti´, istaknuo je.

Dodao je da se nekoliko članova HBZ-a zanima za mogućnosti ulaganja u Hrvatsku, ali zbog stanja hrvatskoga gospodarstva to je zasad u mirovanju.

Kao najveći problem vezan za ulaganje, Luketich je istaknuo sigurnost zato što, rekao je, svaki Amerikanac koji ulaže u neki posao želi ostvariti i dobit ali je pritom i svjestan da se to ne može postići brzo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Luketich je rekao da ni u Americi situacija u gospodarstvu nije baš najpovoljnija, jer se svaki dan otpuštaju radnici, ali je, smatra, za nadati se da će se situacija popraviti.

´Postoji veliko zanimanje za Hrvatsku jer brojni Hrvati u Americi, iako su njihovi pretci već davno napustili Hrvatsku, još imaju rodbinu i prijatelje u Hrvatskoj s kojima održavaju kontakte´, napomenuo je Luketich.

Dodao je kako se dolasku u Hrvatsku posebice vesele mladi ljudi, zbog prijatelja koje su najvećim dijelom stekli preko kulturnih i folklornih društava.

Što se pak tiče sadašnje obrazovne strukture potomaka Hrvata u Americi, predsjednik HBZ-a rekao je kako sve više Hrvata postiže visoko obrazovanje pa se tako poboljšava njihov društveni i ekonomski položaj.

Za Hrvate druge i treće generacije u Americi danas se može reći da participiraju na svim razinama političkoga i javnoga života, izjavio je Luketich.

Hrvatska bratska zajednica utemeljena 1894. najznačajnija je i najveća organizacija hrvatskih iseljenika u SAD-u i Kanadi. U 785 ogranak okuplja 86.805 članova i ima veliku ulogu u očuvanju nacionalne posebnosti hrvatskih iseljenika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara